Višestruka šampionka BiH odlučila da nastupa za Austriju

Vijesti 17. jul 201707:54 > 08:08
DW/Faruk Šabanović

Bišćanka Sanja Samardžić dres BiH zamijenila je austrijskim. Nakon nastupa za klub iz Welsa, ostala je u ovoj zemlji. „Da sam u Austriji postigla sve što sam postigla u BiH, ne znam šta sve ne bih imala danas.“

Sanja Samardžić je tokom ljeta 2014. došla u austrijski grad Wels u namjeri da provede nekoliko sedmica sa sestrom i njenom porodicom. Sa sobom je ponijela i svoju sportsku opremu kako bi za vrijeme boravka u Austriji trenirala u nekom lokalnom klubu. Sa predstavnicima kluba „Fightcrew” uspjela je dogovoriti da u njihovim prostorijama obavlja planirane treninge. Sve je ličilo na miran boravak u krugu porodice.

„Tada me nazvao moj menadžer i pitao da li bih nastupila na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Londonu. Rekla sam mu da nisam u BiH i da će biti teško da se adekvatno pripremim. On je tada nazvao klub u Welsu i dogovorio sve oko priprema za takmičenje u Londonu“, prisjeća se Sanja za DW.

Nakon nekoliko sedmica provedenih uz trenera kluba „Fightcrew” Andreasa Helmla, Sanja se uputila put Engleske, odakle se vratila sa osvojenom zlatnom medaljom u K1, te srebrom u ful kontaktu. Bio je to trenutak koji je promijenio dotadašnje životne planove tada 29-ogodišnje Bišćanke.

„Da sam Bog do sve ove godine nastupala za Austriju”

Nakon osvojene titule svjetske šampionke Sanja je odmah postala članica Bokserske reprezentacije Austrije. Na taj korak se odlučila odmah po povratku sa Svjetskog prvenstva u Londonu i ugodnog iznenađenja koje ju je dočekalo u Welsu.

„Da sam Bog do sve ove godine nastupala za Austriju i da sam osvojila sve što sam osvojila u BiH, ne znam šta bih sve imala danas. Kada sam se vratila sa osvojenom titulom, grad Wels mi je organizirao odličan prijem, uručio mi poklon u novcu i poslije toga sam sebi rekla da, uprkos tome što BiH i Bihać beskrajno volim, karijeru želim nastaviti u Austriji“, ističe Samardžić.

Facebook/Sanja Samardžić

Nakon boravka u Bihaću i ponovnog povratka u Austriju, Sanja je postala članica kluba „Boxing & MMA Linz” za koji je u austrijskom dresu uspjela izboriti još jednu šampionsku titulu u K1.

“Ono što mi se ovdje najviše sviđa je to što je sport odvojen od politike i što se samo gleda kvalitet. Ovdje ne moraš, kao kod nas, ići od vrata do vrata i moliti za pomoć da bi nastupio na nekom takmičenju. Ako si talentovan u pomoć ti priskače i zajednica i sportisti, što sam ja doživjela.“

Sanja osniva sopstveni klub u Linzu

Sa 11 godina Sanja je u rodnom Bihaću počela trenirati borilačke vještine. Samo tri godine kasnije, sa osvojenim prvim mjestom u ful kontaktu na Prvenstvu BiH, kao i 4. Croatian Open-u, počela je njena besprijekorna sportska karijera. U narednih 12 godina bila je uzastopna prvakinja BiH, te prvakinja nekoliko Croatian Open-a u ful kontaktu i drugim kategorijama. Godine 2003. u Bihaću je osvojila titulu svjetske šampionke, 2009. bila je evropska prvakinja u K1, a 2011, kao i naredne godine, izborila je prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu. U međuvremenu je Sanja na Pedagoškoj akademiji u Bihaću stekla i zvanje profesora sporta.

Vrhunac karijere u BiH dogodio se 2012. kada se pred milionskom tv-publikom suprotstavila Njemici Christine Theiss. „Bila je to fantastična atmosfera. Ja sam tada nastupila kao zamjena, ali dr. Christine Theiss je vrhunska sportistašica i oko nje je jedan veliki tim profesionalaca. Tada nisam bila dovoljno spremna i sve se završilo porazom“, pojašnjava Samardžić.

DW/Faruk Šabanović

Danas Sanja Samardžić živi u Linzu, svakodnevno trenira, usavršava njemački jezik, organizuje privatne časove fitnesa i borilačkih vještina i okončava aktivnosti oko osnivanja privatne škole borilačkih sportova.

„Cilj mi je da sa članovima svog kluba učestvujem na amaterskim prvenstvima, jer taj vid sporta, od trenutka postizanja prvih rezultata na takmičenjima, ima materijalnu podršku lokalne zajednice. Pored toga, namjeravam se natjecati na međunarodnim prvenstvima. U reprezentaciji Austrije želim se izboriti za mjesto u WAKO kategoriji“, kaže nam na kraju razgovora dugogodišnja prvakinja BiH sa adresom u Austriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.