"Bitno je biti kućni prijatelj s Izetbegovićem i Dedićem"

Vijesti 19. jul 201713:17 > 13:31
N1

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Mario Karamatić komentarisao je izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku, o čemu je rekao kako je bilo sve uredu, ali do ove godine.

Kao što znate, Republika Turska je izašla u susret BiH nakon katastrofalnih poplava koje smo imali, a postigli smo i sporazum s njima o izvozu mesa. Protekle dvije godine je izvezeno mesa vrijednosti miliona i miliona eura. Prošle godine samo od naših proizvođača izvezeno je 8830 tona i to je lijepo funkcioniralo do ove godine“, rekao je Karamatić te nastavio:

Međutim, ove godine, slijedom ideje pokojnog Alije Izetbegovića da se napravi deset begovskih porodica koje će vladati Bosnom i Hercegovinom, bez ikakvih procedura je gospodin Muris Mujanović, koji ima jednu mesnicu u Vogošći, dobio posao vrijedan 20 miliona eura i potpisao ugovor sa Turskom u visini izvoza 3000 tona“, tvrdnja je Karamatića.

Karamatić je također u svom izlaganju naveo kako u ovoj godini ni kilogram mesa nije izvezen u Tursku iz naše zemlje, zahvaljujući, kako je istakao, “opstrukcijama što naših institucija, što kao fol nemogućnosti dogovora”.

Ovo je poruka i braniteljima ispred zgrade Federalne vlade i svima sličnima koji su na rubu egzistencije: u ovoj zemlji je bitno biti kućni prijatelj Izetbegovića i gospodina Šemsudina Dedića, iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, i dobit ćete posao izvoza u Tursku vrijedan 20 miliona eura“, oštar je bio Karamatić.

“Mektić je na svojoj jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji pozvao na povijesnu pomirbu srpskog i bošnjačkog naroda. Budući da Šarović vodi Ministarstvo vanjskih i trgovinskih odnosa a da je ovo napravljeno sa kućnim prijateljem Izetbegovića, mislim da je ta pomirba upravo krenula na radost svih iskrenih patriota BiH“, dodao je.

Kao dokaz ovome što je govorio, Karamatić je rekao kako će novinarima podijeliti ugovore koji su potpisani sa Republikom Turskom koji to pokazuju.

Također, pozvao je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da pokrene policijske agencije u tom pravcu kako bi se vidjelo je li bilo nezakonitosti ili je zakonito, kako je naveo, da “privatna tvrtka potpiše sporazum sa jednom republikom mimo svih institucija BiH” .

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.