Ivanić za N1 o propalom sastanku lidera u Mostaru

Vijesti 26. jul 201712:12 > 12:29
N1

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u ekskluzivnom razgovoru za N1 je prokomentarisao današnje otkazivanje sastanka lidera u Mostaru.

Planirani radni ručak predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, te Milorada Dodika i Fahrudina Radončića u Mostaru je otkazan.

Bio sam spreman doći na sastanak u Mostar jer svaku komunikaciju smatram korisnom. BiH se mjesecima nalazi u krizi, nije riješeno pitanje o Transportnoj zajednici, postoje zahtjevi EU da se ponovo razmatra Zakon o akcizama. Puno je otvorenih pitanja i svaki razgovor za mene je bio koristan“, rekao je Mladen Ivanić za N1.

Ivanić je za N1 kazao šta smatra da je ključni problem.

Opet se pokazalo da je ključni problem ogromna politička podjela unutar bošnjačkog političkog tijela, nepovjerenje među bošnjačkim političkim liderima i dodatna komplikacija zbog odnosa oko Izbornog zakona sa predstavnicima hrvatskog naroda. Umjesto dobrog ambijenta koji se trebao praviti na sastanku, nakon otkazivanja imat ćemo nastavak političke krize. Mislim da je pokušaj Dragana Čovića bio korektan“, izjavio je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je obaveza Predsjedništva da uvezuje, povezuje i u interesu BiH pokreće stvari.

Na ovaj sastanak nisam gledao kao političku bitku, već da vidimo ima li prostora da se završi upitnik EK, da se obezbjedi pristup Transportnoj zajednici jer je ogromna sramota BiH i šteta za građane njegovo ne potpisivanje.”

Na pitanje šta dalje jer se ključna pitanja se ne rješavaju i da li je ovo vrhunac političke krize u BiH, Ivanić je odgovorio:

Postoji obaveza da se sjedne. Sa ostalim članovima Predsjedništva ću razgovarati. Mi moramo sjesti zajedno, pa makar i pojedinačno. Ne smijemo prepustiti da stvari idu dalje u ovom toku zbog budućnosti. Ne mogu ja posredovati između lidera. Ja imam komunikaciju sa svima, iako se to ponekad ne razumije dovoljno dobro. Ja to mogu raditi, ali mislim da to ne treba niko vezati za sebe već to treba raditi Predsjedništvo.

Ivanić je odgovorio i na pitanje da li su na sastanak pozvani Vukota Govedarica i Branislav Borenović.

U prvim konsultacijama bilo je prijedloga da budu i oni prisutni. Moja sugestija je bila da Savez za promjene sjedne s nama trojicom na poseban način, jer SZP nije učestvovao u blokadama“, izjavio je Ivanić.

Kako je za N1 potvrđeno iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH na ovaj sastanak nisu bili pozvani predsjednik SDS-a Vukota Govedarica i lider PDP-a Branislav Borenović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.