Obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Bugojnu

Vijesti 27. jul 201717:06 > 17:08
HDZ BiH

24. godišnjica stradanja Hrvata s područja općine Bugojno obilježena je svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja na Gradskom katoličkom groblju u naselju Sultanovići.

Članovi Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata (UOPNBDR) izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da još nije poznata sudbina devetnaest pripadnika HVO i četrnaest civila.

-Dvadeset i četiri godine nemamo nikakvu informaciju. Ovo je politička, i sramota države u kojoj živimo. Tužiteljstvo nije neovisno, i ne radi svoj posao kako treba – kazala je predsjednica te udruge Dijana Strujić.

HDZ BiH

Obilježavanju godišnjice stradanja bugojanskih Hrvata prisustvovao je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je kazao da “pravosudni organi snose najveću odgovornost zbog toga što ništa nije urađeno na tome da se otkrije sudbina nestalih”.

-Javnost danas nastoji za sve okriviti politiku. Naravno, vlast ima određen dio odgovornosti. Ali, prije svega, tužilaštva i sudovi snose odgovornost zašto do danas nisu procesuirani oni koji su počinili ubojstva i ratne zločine – istaknuo je.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić kaže da ne postoji politička volja da porodice nestalih saznaju istinu o svojim najmilijima.

-Trebamo se ujediniti kako bi se konačno došlo do istine, da se sazna gdje su ti ljudi, da se oni dostojno ukopaju i da se može upaliti svijeća i položiti cvijeće na njihove grobove – naglasio je.

HDZ BiH

Dodao je kako je prošlo dosta vremena “da bi se o tome šutjelo i da oni, koji su odgovorni, trebaju odgovarati”.

U crkvi sv. Ante Padovanskog danas je služena sveta misa za poginule branitelje, civile i nestale osobe iz Bugojna, od kojih je najveći broj stradao u julu 1993.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.