Banjalučke ulice posvećene nepušačima i pivopijama

Vijesti 31. jul 201717:37 > 18:22
N1

Mnogi stanovnici Banjaluke nisu znali da u gradu imaju ulice posvećene velikanima, poput Charlieja Chaplina i Jurija Gagrina, ili nepušačima i pivopijama. Pored trenda neobičnih naziva ulica, sve više se grade naselja sa luksuznim vikendicama, koje opet ne zaobilaze infrastrukturni problemi.

Ulica nepušača dobila je naziv po činjenici da svojevremeno niko od njenih stanovnika nije pušio cigarete. Danas svjesni da krše ulični zakon koji su sami donijeli, ne žele pred kameru.

Nisu pričljiviji ni u Bulevaru pivopija, poznatoj ulici u banjalučkom naselju Slatina. Poznatoj i po nazivu, ali i po ljepoti kuća i vikendica. Zato u centru ovog malog mjesta objašnjavaju neobične nazive.

“To je bulevar pivopija, svi piju pivu do besvijesti. (U neograničenim količinama?) Da”, kaže Duško Kuruzović, Slatina.

Slatina je naselje poznato još iz rimskog doba po banji, ali i slasnim autohtonim jagodama. Mnogi ne znaju da u njoj raste i džinovska sekvoja, drvo visoko i do 100 metara, koje je karakteristično za Ameriku.

No lokalni mještani žale se da im popularnost mjesta u kojem žive ne donosi dobro. Problem vodosnabdijevanja pojavio se, kažu, zbog masovne izgradnje vikendica.

“Prikopčani smo na gradski banjalučki vodovod koji ne može dovoljno isporučiti vode koliko treba Slatini, upravo zbog tih vikendaša, koji dođu na dva dana i pune bazene. (Imate li restrikcije?) Imamo”, dodaje Gojko Milinković, Slatina.

Slatina je pored obala Vrbasa i jedna je od najatraktivnijih lokacija za vikendice u Banjaluci. Često vikend naselja dobijaju neobične nazive, ponekad po slavnim jugoslovenskim glumcima, ruskim piscima, kraljevima, ali i prvom čovjeku u Kosmosu, Juriju Gagarinu.

Tabla sa imenom poznatog britanskog komičara i filmskog režisera Charlieja Chaplina postavljena je prije tri godine, kažu mještani i niko ih za to ništa nije pitao. Ulica slavnog glumca i ne izgleda tako slavno. Uz magistralni put ka Prijedoru, duga oko kilometar, prašnjava je i puna rupa. Dijeli sudbinu mnogih drugih ulica, iako nosi ime svjetski poznatog komičara šarmantnih brčića, i trapavog hoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.