Studenti zadovoljni novim Zakonom o visokom obrazovanju

Vijesti 01. aug 201719:19 > 19:27
N1

Više predstavnika univerziteta od onih iz vlasti u upravnom odboru Univerziteta; trezorsko poslovanje ili mogućnost upravnog odbora da dekana razriješi dužnosti - sve to dijelilo je mišljenja u politici i akademskom svijetu. Dijeli i dalje, dan nakon što je prijelog Zakona o visokom obrazovanju usvojen u Skupštini Kantona Sarajevo.

Univerzitet u Sarajevu bit će javna ustanova u sistemu trezorskog poslovanja. Rektora bira Senat, ali će ih dužnosti moći razriješiti Upravni odbor. Studentima više prakse, mogućnost ocjenjivanja rada profesora ili pak dodatni ispitni rok. Ove i druge novine u Zakonu o visokom obrazovanju dočekuju se u različitim raspoloženjima.

U kabinetu rektora u bojazni od prstiju politike u autonomiji Univerziteta.

“Predvidjeli su da rektora bira senat, a može razriješiti UO pod određenim okolnostima, iako je tu široka lepeza razloga zbog kojih se rektor može smijeniti”, kaže Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Isti taj Upravni odbor imat će šest predstavnika Univerziteta, spram četiri iz Vlade i jednoga studenta. Zato, i zbog trezorskog poslovanja, Vlada pozdravlja usvajanje prijedloga – nakon brojnih amandmana i ranijeg skidanja sa dnevnog reda.

“Ono što je suštinsko je da smo izjednačili sve odredbe Zakonom o visokom obrazovanju KS sa okvirni zakonom – o budžetima i trezoru FBiH”, ističe Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS.

“Mislim da smo možda premalo govorili o svim dobrim stvarima koje je zakon donio, potrošili smo se na političkim. Oni koji tvrde da se radi o politizaciji, nisu iznijeli niti jedan ozbiljan argument. Više je predstavnika akademske zajednice u Upravnom odboru”, poručuje Elmedin Konaković, premijer KS.

Novo zakonsko rješenje o visokom obrazovanju podijelilo je mišljenja, kako u akademskoj zajednici, tako i u politici. Studenti su, ipak, zadovoljni. Mogućnost prenošenja više ECTS bodova u sljedeću akademsku godinu i novi septembarski rokovi samo su neke od pogodnosti koje navode.

“Novi zakon predviđa apsolventski staž. Studenti čuvaju status studenta još godinu nakon što odslušaju posljednji semestar. Polažu ispite besplatno. Veoma je značajna novčana sankcija za neobjavljivanje rezultata ispita u roku od pet dana”, objašnjava Rijana Jusufbegović, potpredsjednica SPUS-a.

No za profesora Envera Kazaza promjene su irelevatne. Univerzitetsku autonomiju svakako vidi kao – misaonu imenicu!

“Univerzitet, a pogotovo sarajevski, politički je instrumentaliziran i bio je, zahvaljujući instrumentaliziranoj akademskoj zajednici mjesto proizvodnje nacionalističkih ideoloških narativa. Centralizacija univerziteta planirana u zakonu, onemogućit će naučnu raspravu na fakultetu i na katedri kao temeljnom mjestu proizvodnje znanja”, ocijenjuje Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu.

No, neslaganjima uprskos, promjene dolaze. Na snagu stupaju osam dana nakon objave u službenim novinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.