Nova školska godina, nova pravila i novi troškovi

Vijesti 15. aug 201719:14 > 20:28
N1

Nova školska godina, nova pravila, novi troškovi! I preko 200 KM izdvajat će roditelji samo za udžbenike.

U jednoj sarajevskoj knjižari smo provjerili: do 4. razreda osnovne škole cijene udžbenika su do 100 KM. Za šesti razred roditelji će izdvojiti 158,5 KM, za osmi 194, 5 KM, a za sedmi 204 KM, bez radnih sveski.

Još jedna novina u Kantonu Sarajevo: Učenici 1. razreda osnovne škole ove godine neće dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo je umjesto toga obezbijedilo školske ormariće.

Od 300.000 KM iz budžeta, pola za ormariće u prva dva razreda, a pola za udžbenike socijalno ugrožene djece:

“Mi smo se opredijelili da rukovodstvo škole odredi taj kriterij. Mi nemamo zvanični kriterij i mi smo gledali neke prakse u regionu, da kriterij bude mjesečno primanje jedne porodice po članu. To je najbolji krijeterij; Resor socijale radi na tome, problem je tačnost tih informacija”, potvrdio je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. 

U Republici Srpskoj udžbenici besplatni za svu djecu prvih i drugih razreda osnovnih škola:

“Za 2017/2018. godinu, iz budžeta će biti izdvojeno 950 hiljada KM za nabavku udžbenika za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole. Ministarstvo prosvjete i kulture RS od 2007/2008. školske godine nabavlja besplatne udžbenike za učenike 1. razreda, a naredne godine za učenike 1. i 2. razreda”, potvrdila je za N1 Branka Rogač iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

U Republici Srpskoj udžbenici dosta jeftiniji: Tako, na primjer, udžbenici za sedmi razred koštaju 128,5 KM, što je za 76,5 KM manje nego u KS.

Dok cijene udaraju na džepove roditelja, težina udžbenika krivi dječje kičme. Ministarstvo sarajevskog kantona zato preporučuje – težina ruksaka ne smije biti teža od 10% težine djeteta, kaže resorni ministar! Ove godine će u školske klupe sarajevskog kantona sjesti više učenika nego ranije:

“Pa prošle godine je bilo oko 4 200. A sad nije ni završen upisni rok, a imamo oko 4 400 prvačića”, kazao je Kazazović. 

U školske klupe sjedaju, bez novih izmjena u kurikulumu, prvog radnog dana u septembru. Prvog devetog u školske klupe sjest će i đaci u Republici Srpskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.