Hadžović za N1: U BiH su formalno svi za NATO, ali…

Vijesti 16. aug 201717:40 > 17:44
N1

Ustavni sud BiH donio je Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine.

Apelacija je odbijena kao neosnovana, a odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna.

U Danu uživo razgovarali smo sa Denisom Hadžovićem, iz Centra za sigurnosne studije, koji je kazao da odluka ima dvije strane medalje.

“Dvije strane medalje. Ona pozitivna, završen je pravni spor. Legalni dio je završen. Na drugoj strani po reakcijama vidimo da se otvara front koji će izazvati dodatnu krizu na uzavreloj političkoj sceni”, kazao je.

Nema sumnje da će uslijediti brojne reakcije, posebno iz Republike Srpske, čije su vlasti i podnijele apelaciju na ranije presude.

Očekuje li da vlasti iz RS samo prihvate odluku Ustavnog suda i uknjiže ovu kasarnu i kompleks na BiH?

“Na osnovu prvih izjava vodećih ljudi vidimo da oni kažu da ne postoje uslovi da se sprovede odluka. Kažu da ovo neće biti ni prva ni zadnja odluka suda koja se implementira. Po meni male su šanse da dobijemo političko rješenje da ova odluka zaživi u praksi. Izazvat će kontraefekat. Pojedinci će pokušati nastojati da iskoriste odluklu da zagovaraju svoje ideje. Pesimista sam vezano za ovu odluku”, izjavio je.

Knjiženje ove imovine za sobom povlači i ostale objekte koji su na teritoriji Republike Srpske, što bi značilo da će se i ostali objekti uknjižiti na BiH, a to bi direktno otvorilo put aktivaciji MAP-a.

“Od ukupno 57 lokacija, 27 je uknjiženo sve su u Federaciji BiH. U RS ih ima 19. Ovo je prvi iskorak da se načini pomak i u RS. Ako se bude insistiralo na pravnom dijelu, implementaciji sporazuma. Lideri NATO-a žele da vide politilčki dogovor. Ako se uknjiži na ovaj način 4-5 lokacija u RS možemo očekivati da nam NATO malo progleda, kroz peste, da ne traži knjiženje svih lokacija. To je možda objektivno i nemoguće”, naglasio je Hadžović.

Otvara li se prostor za nove krize i političke sukobe, jer apsolutno nema saglasnosti ni oko vojne imovine a ni oko pristupanja NATO-u, na relaciji Federacija BiH-Republika Srpska?

On je ocijenio da su formalno u BiH svi su za NATO.

“Svi su to potpisali. Nažalost, nešto od toga se ne prevodi. Ima dosta otpora. Predstavnici nisu spremni na to. Vidjet ćemo šta će donijeti budući pregovori”, kazao je.

Knjiženje vojne imovine nije samo uslov za aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u, to je i jedan od uslova za zatvaranje OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.