Ombudsmeni BiH: Zaustaviti trend narušavanja slobode medija

Vijesti 07. jan 201512:56 > 12:58
N1

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine zabrinuti su zbog učestalih napada na novinare i pozivaju nadležne organe da u ovim slučajevima provedu brze i efikasne istrage.

To je danas saopćeno iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine na molbu Agencije Fena da ta institucija izrazi mišljenje povodom sve češćih ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara te izostanka mjera zaštite slobode izražavanja, zbog čega je ovih dana reagovalo Udruženje BH novinari navodeći da će 2015. biti godina borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH.  

Ombudsmeni pozivaju da se u interesu javnosti zaustavi trend narušavanja slobode medija u Bosni i Hercegovini i novinarima, u skladu s postojećim zakonima i međunarodnim standardima, omogući pravo na rad.

“Pravo građana na pravovremenu i tačnu informaciju direktno zavisi od ambijenta u kojem novinari trebaju imati adekvatne i nesmetane uslove za rad”, odgovoreno je Feni iz te institucije.  

Na pitanje da li je u prošloj godini bilo novinarskih pritužbi, rečeno je da je u proteklim godinama Institucija imala nekoliko predmeta uglavnom vezanih za radno-pravni status novinara ili zahtjev za monitoring sudskih procesa u kojima su jedna od strana u postupku sami novinari.  

Stepen slobode izražavanja u jednom društvu je indikator njegove otvorenosti, nivoa demokratije i poštivanja ljudskih prava, smatraju ombudsmeni BiH.