Žestoke reakcije na tvrdnje Miroslava Tuđmana

Vijesti 30. aug 201718:10 > 19:41
N1

Islamski terorizam kakav danas poznajemo začet je u BiH 90-ih godina i to sa mudžahedinima Alije Izetbegovića-izjavio je to u intervjuu hrvatskom tjedniku Globus Miroslav Tuđman, sin bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Ova izjava izazvala je burne reakcije u BiH. Među ostalim i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Još jedna izjava, još jednom uzburkani duhovi ratne prošlosti. Ovoga puta u fokusu: ratovanje mudžehedina na teritoriju BiH 90-ih godina. Današnju pojavu terorrizma – hrvatski profesor i sin bivšeg hrvatskog predsjednika Franje- Miroslav Tuđman u razgovoru za hrvatski tjednik Globus smatra začetim još 90-ih godina i to u BiH- sa, kako tvrdi, mudžehedinima Alije Izetbegovića.

”Ovo što se sada događa po Europi to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamističkog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glava. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv “muslimanske” imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber, a bile su sastavljene od domaćih muslimana, ali i aktivnih vjernika”, kazao je Tuđman za Globus.

Izjava iz Zagreba u Sarajevu izazvala buru reakcija. Svjedoci nekadašnjeg vremena, analitičari, profesori, danas Tuđmanove riječi tumače u kontekstu skretanja pozornosti s prave istine, uloge Hrvatske u ratu u BiH- a sve uoči skorašnjeg izricanja presude čelnicima tzv. Herceg Bosne u Hagu. Istog je mišljenja i bošnjački član Predsjedništva BiH, i sin prvog predsjednika BiH, Bakir Izetbegović.

On je u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorio o ovom medijskom istupu ocijenivši da je bilo zločina na svim stranama, i na strani mudžahedina, ali oni se uopće ne mogu uporediti sa zločinima udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je, između ostalog, sudjelovao i Miroslav Tuđman.

”Alija Izetbegović nije bio zapovjednik, nije znao detalje, osim komande kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Oni nisu istjerani, ali Alija nije bio sretan što su oni tu, i nekoliko puta je rekao da nama ne trebaju borci”, kazao je između ostalog Izetbegović za N1.

Ratni član Predsjedništva BiH Miro Lazović ne osporavajući djelovanje mudžehedina u BiH tvrdi da su ove jedinice bile strano tijelo u BiH i da nisu bili dio sustava države.

”Dobro se zna da su mudžehedini preko hrvatske uz dopuštanje Tuđmana i hrvatske politike dolazili u BiH da kompromitiraju Armije RBiH. Ova izjava je nedobronamjerna i tendenciozna”, rekao je Lazović za N1.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra da u ovim izjavama ima malo istine, ali da Tuđman ovakvim riječima pokušava obraniti politiku vlastitog oca.

”Točno je da su mudžehedini dolazili u BiH i da su u tom smislu bii začetak kojekakvih procesa koji danas prijete BiH, ali nisu padali s nebesa, nego da su prelazili i preko Hrvatske, a nisu mogli bez dopuštenja, tako da Tuđman pokušava sprati odgovornost svog oca”, poručio je Kukić.

Na fonu današnje Tuđmanove izjave, otvoreno se postavlja i pitanje je li slično stajalište i službenog Zagreba kada je u pitanju BiH?! Stavljanje BiH u kontekst terorizma i ekstremizma sve su češće riječi koje se mogu čuti iz usta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Stajalište službenog Zagreba danas je izostalo. No ovakve i slične teme, poruke i izrečene riječi– samo će dodatno zaoštriti odnose – na kako tvrde političari – prijateljskoj relaciji između Sarajeva i Zagreba. No, pitanje je koliko je i to prijateljstvo danas, pod teretom prošlosti – iskreno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.