Kovačević za N1: Hrvatska politika jeste fašistička politika

Vijesti 31. aug 201718:27 > 18:29
N1

Goran Kovačević, profesor na fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, te ekspert za suzbijanje terorizma govorio je za N1 i komentarisao navode pojednih EU zvaničnika da je BiH leglo terorizma u Evropi, kao i istupe zemalja susjedstva.

Miroslav Tuđman, sin nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, u intervjuu za hrvatski Globus iznio je niz optužbi na račun Alije Izetbegovića – kazavši da su u BiH devedesetih godina dolazili mudžahedini, što je okarakterisao kao početke terorizma.

“Ako bismo sa strane stavili izjave predsjednice Hrvatske, premijera, zastupnike u Saboru – onda bi mogli reći da imamo dobre odnose sa Hrvatskom. A imamo sve osim dobre odnose. Sin Tuđmana je to izjavio, i to je sramotna izjava. Pominjati mudžahedine, a ne spomenuti Hrvatsku? Hrvatska je bila upućena u to, i mudžahedini su preko teritorije Hrvatske stizali u BiH sa pasošima Engleske, Francuske, zamalja Magreba…”

Kovačević je gostujući na N1 u emisiji Dan uživo kazao: “Hrvatska politika jeste fašistička politika. Činjenica da je BiH evropska zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i predstavlja problem za Hrvatsku. Ona pokušava da se nametne kao subjekat rješavanja muslimanskog pitanja u Evropi”.

Kovačević smatra da hrvatska pokušava da bude sidro rješenja i da zbog toga vodi nasilnu politiku prema BiH.

“Negativno stanje dolazi iz Hrvatske i tamošnjih medija. Srbija s druge strane pokušava da uđe u EU tako što će rješavati probleme u BiH, a učestvuju u kreiranju sukoba ovdje. To je loše, ali nije ni blizu toliko loše kao što to Hrvatska radi”, ocijenio je Kovačević.

Evropske zvaničnike koji misle slično kao predsjednik Češke, Zeman – treba pozvati u BiH. “Češkom amabasadoru treba objasniti da Bošnjaci – muslimani pripadaju evropskom narodu. EU ne shvata islam, ima problem identiteta”, kazao je.

Ocijenio je da građanski nacionalizam u pojedinim zemljama Evrope više nema snage, pa se te grupe okreću religijskim autoritetima.

“Muslimani Evrope isto, ali EU nema središte islama. Da je Turska u EU, drugačija bi to priča bila. Da je BiH u EU – imali bismo dosta stvari riješenih. Da je središte muftijstva u Sarajevu – to nas čeka u budućnosti, ako odigramo ispravne karte i da komšije ne čine zlo”, kazao je – dodadvši da je to uvjet za napredak BiH.

Komentarisao je i navode austrijskih zvaničnika, i to poprilično oštro.

“Govori se o BiH kao leglu terorizma. Zašto onda u Saudijskoj Arabiji nisu svi pohvatani, jer je tamo središte selefija. Samo su selefije iz BiH problematične. A oni što žive u Austriji? Što se dokazalo, da postoje snažne konekcije sa tom zemljom, a Austrija izbjegava komunikaciju sa bh. institucijama oko imena. Svjesno to čine, a čim ti ljudi dođu u BiH – odmah su radikali i teroriste”, kazao je.

Kovačević smatra da je doza zabrinutosti neophodna, kao i u svakom društvu, ali…

“Mi oko terorizma ne treba da se bojimo. Imamo dosta drugih problema, ali terorizam nije jedan od tih problema”, pozvavši da se o toj temi govori argumentovano – i sa dokazima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.