Kurban-bajram u Banjaluci: Trpeza puna, svi dobrodošli

Vijesti 01. sep 201718:24 > 21:23
N1

U dvorištu Obradovaca iz banjalučkog naselja Vrbanja, okupilo se 5 porodica. Proslavljaju Kurban Bajram zajedno, Ii sa komšijama svih vjera.

Bakir Musić je zbog praznika došao čak iz Kanade, iz Toronta.

“Ujedno sam dobio zadatak ispred svog udruženja u Torontu da zakoljem 20 kurbana za njih i podijelim ljudima u džematu. Nema razlike u proslavi tamo i ovdje, ali tamo nemamo uslova da koljemo kurbane, jer zakon Kanade to ne dozvoljava.”

Meso se dijeli rodbini, komšijama, poznanicima. Trpeza je puna, a svi su dobrodošli.

“Gosti, prijatelji, bez obzira koje vjere – svi sjedimo jednako. Ne piše ko je, šta je na njemu. MOj sin kolje kurbane, pravoslavci pomažu. Balkava tradicionalno. Onda pita, lonac, ražanj…”, ispričala nam je Sadika Obradovac.

Oko Bajrama je u Banjaluci više muslimana. I oni koji su otišli u inosttranstvo kažu da se u gradu osjećaju kao nekad…i kao kod kuće.

“Bilo nas je puno u džamiji, u svim džamijama u Banjaluci bilo je puno vjernika, prošlo bez incidenata, snažne su to poruke koje su obradovale povratnike, ponosan sam što sam Banjalučanin i što živim u svom gradu”, izjavio je Admir Čavka iz naselja Vrbanja.

Bajram namaz je u Ferhadiji služio muftija Osman Kozlić. Poručio je svima da se oslobode od zlobe, i krenu raditi dobra djela.

“Ovo je jedna mala skupina muslimana, nažalost, koja ipak u miru i rahatluku dočekuje ovaj blagdan i upražnjava svoju vjersku tradiciju”, kazao je Kozlić.

“Neka radost proslave Bajrama bude povod za podsjećanje na vrijednosti mira”, jedna je od poruka čestitki koje su muslimanima za Kurban Bajram uputili političari iz RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.