Delimustafić tvrdi da je oštećen on, ne Općina Novi Grad

Vijesti 08. sep 201713:58 > 14:00
N1

Svjedok Kantonalnog tužilaštva Alija Delimustafić izjavio je na suđenju Esedu Radeljašu i još četvero optuženih za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad da je u ovom slučaju oštećen on, a ne Općina i da je predmet pokrenut na osnovu njegova dva ugovora.

Delimustafić, koji se sumnjiči za organizovani kriminal i koji je na ročište doveden iz pritvora, rekao je da je sa Radeljašem potpisao ugovor o zajedničkoj gradnji za zemljištu koje je predmet postupka, a kasnije i ugovor o prenošenju udjela firme Ingra.

„Radeljaša sam upoznao 2007. godine. Njega i Rasima Smajića je doveo adovkat Abdulah Kovačević. Rekli su da imaju zemljište na prodaju i žele da ja kupim to zemljište. Dao sam kapare 500.000 eura. Smajić je uzeo 200.000, a Radeljaš 300“, ispričao je svjedok.

Tužilac Senad Osmić je svjedoku predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da je dao kapare 200.00 eura koju je uzeo Smajić, za šta je Delimustafić rekao da je tačno. Dodao je kako mu je Smajić kasnije pričao da mu je taj iznos uzeo Radeljaš.

„Kod notara Dževada Pazalje smo sačinili ugovor o zajedničkom ulaganju kojim sam bio obavezan da obezbijedim finansijska sredstva za gradnju, a Radeljaš da pripremi urbanističke i građevinske papire. Dao sam 5,3 miliona maraka u kešu i 22 dunuma zemljišta preko puta koje je procjenjeno na 6,6 miliona, da bi ispunio svoje uslove iz ugovora“, tvrdi svjedok.

Advokati i notari su, kako je dodao Delimustafić, tada govorili da je sa dokumentacijom sve u redu, da je zemljište čisto i da je dobijena urbanistička dozvola

Delimustafić kaže da se Radeljaš obavezao da će do „prve ploče“ obezbijediti dokumentaciju, ali da nijedan papir nije donio. Održavali su i sastanke, u koje je Radeljaš uveo Jasminu Horo i koja je „obećavala“ da će se ugovor završiti, a susreo se, preko optuženog i sa općinskim pravobraniocem Nedžadom Kapetanovićem.

„Radeljaš mi je pričao da je nalogodavac svima, ne samo Jasmini Horo“, tvrdi svjedok, te kaže za optuženog da „ono što je Tito bio u ono vrijeme, to je bio Radeljaš u općini i kantonu“.

Za neke od parcela zemljišta poput onih firme Zeus, Delimustafić kaže da nije znao da ih je Radeljaš prodao Slovencima, kojima je svjedok, kako kaže, dao preko 700.000 eura za tu zemlju, kao i da je kasnije saznao da je on bio četvrti ili peti u lancu prevara.

„Ovdje se Općina tri puta obogatila, a ja sam izgubio 12 miliona. Jedini sam gubitnik“, istakao je Delimustafić.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Radeljašu, kojeg optužnica tereti za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, iz budžeta Općine je nezakonito omogućena isplata više od milion konvertibilnih maraka za zemljište, koje je 2006. godine platio Općini u iznosu od 51.340,00 maraka.

Radeljašev branilac Muhidin Kapo je za Delimustafićevu tvrdnju da je oštećen rekao da u optužnici nema njegovih incijala, ni punog imena i prezimena.

Potom je svjedoka upitao da li mu je poznato da su Općina i firma Zeus sklopili sporazum o naknadi te rješenje Općinskog vijeća kojim je toj firmi zemljište dato, na šta je Delimustafić odgovorio negativno.

„Da sam znao da ima smetnji, ne bih ni išao u transakciju“, odgovorio je svjedok na upit branioca da li mu je iko govorio da li je sva dokumentaciju u redu, te potvrdio da protiv Radeljaša vodi uprave sporove.

Hadžićev branilac Davor Martinović je rekao da mu nije jasno zašto je tužilac ispitivao svjedoka o 22 dunuma zemlje firme Ingra koji nisu predmet optužnice.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. septembar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.