"Sramota, KS dao Pokopu 5 miliona KM, a Vodovodu ništa"

N1

Građani Sarajeva, predvođeni Udruženjem "Eko akcija", okupili su se danas ispred zgrade Kantona Sarajevo, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo vodosnabdijevanjem u Sarajevu. Prikupljaju i potpise za Otvoreni protestni poziv koji će uputiti Skupštini Kantona Sarajevo, sa zahtjevom za sazivanje hitne tematske sjednice.

Građani traže hitna ulaganja u popravku vodovodne mreže, kako bi i isporuka vode u Sarajevu bila normalizovana.

U parku ispred zgrade Kantona Sarajevo okupljanje nezadovoljnih građana. Od kantonalne skupštine traže da kao organ zakonodavne vlasti reaguje i povuče konkretne i hitne poteze ka rješavanju problema vodosnabdijevanja u Sarajevu. Tvrde da nije tačno da novca nema, već da novac treba pravilno usmjeriti ka ulaganju u obnovu dotrajale vodovodne mreže.

“Ono što jeste istina, da se u vodovod od 2013. gotovo u potpunosti prestalo ulagati. Prošle godine je Vodovod za popravku infrastrukture dobio svega, slovom i brojem, 1.000KM. To je sramota. Kanton ima obavezu po vlastitom zakonu da, ako određena usluga nema ekonomsku cijenu, da razliku nadoknade. I kad je kanton upitanju, Vodovod to ne radi. Primjera radi, Pokop dobije 4-5 miliona KM godišnje, a Vodovod za infrastrukturu – nula”, tvrdi Anes Podić, Udruženje “Eko akcija”.

Protestni poziv prvog dana potpisalo je više stotina ljudi, podaci su organizatora. Nezadovoljni građani kažu kako njihovo ogorčenje dostuže vrhunac zbog sve češćih dnevnih isključenja vode.

ANKETA:

– Na šta vam liči stan, kupatilo i kuhinja… Od flaša, galona, škafova, buradi za vodu. Pravo ratno stanje.
– Možete misliti sada čovjek koji nosi stomu, i u tri, četiri sata po noći mu treba pomoć a posebno voda. E sad, zamislite u kakvom su stanju ti ljudi i koliko ih ima u gradu Sarajevu.
– Pa nemam vode. Kad dođe, mutna je, ne smijem da je pijem.
– A od juče je pukla cijev, nemam od pola 3 vode do danas.

A cijev već drugi dan zaredom puca na Marijin Dvoru, u centru Sarajeva. Pucanje cijevi izazvalo je poplave na ulicama ali i nestanak vode stanovnicima ovog naselja. U međuvemenu, iz ViK-a poručuju kako su količine vode iz podzemne akumulacije i dalje u konstantnom padu, što rezultira smanjenim dotoka vode u rezervoare.

“U Kantonu Sarajevo stanje na izvorištima u hidrološkom smislu je i dalje veoma loše i bez obilnijih padavina nije moguće očekivati poboljšanje. S ovakvim nedostatkom količina vode, nije moguće održati uredno vodosnabdijevanje te u skladu s raspoloživim količinama vršimo dnevne preraspodjele. Iako u noćnom terminu od 23 do 6 sati akumuliramo količine vode u rezervoare, tokom proteklog vikenda zbog pojačane potrošnje nismo bili u mogućnosti u potpunosti dopuniti rezervoare”, saopšteno je iz ViK-a.

Okupljani građani najavljuju da će u parku ispred zgrade Kantona Sarajevo boraviti svaki dan, sve do petka, u terminu od 10:30 do 12:30. Prikupljaće potpise građana za Otvoreni protestni poziv Skupštini KS u kojem stoje njihovi prijedlozi za rješenje vodosnabdijevanja u KS, sa zahtjevom za hitnu tematsku sjednicu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.