Slovenci i Bosanci krenuli na finale Eurobasketa

Vijesti 17. sep 201710:52 > 10:54
N1

Grupa Slovenaca i bh. građana nalazi se na aerodromu u Sarajevu gdje čekaju let za Istanbul gdje se večeras igra utakmica finala Eurobasketa između Srbije i Slovenije.

Obje reprezentacije imat će podršku građana BiH u dvorani Sinan Erdem u utakmici koja se igra od 20.30 sati.

Jedni otpisani, drugi najprijatnije iznenađenje, a i jedni i drugi na korak od onoga što je do prije sedmice djelovalo kao san o kojem se samo stidljivo govori – tron Evrope.

Bez dileme, Slovenija je ekipa koja je najviše pokazala u dosadašnjem toku šampionata – nemaju nijedan poraz, među prvima su najavili pad na papiru jakih Francuza, surovo su prekinuli let Porzingisa i naširoko hvaljenih Latvijaca, da bi potom šokirali cileji košarkaški svijet pobjedom od 20 poena razlike nad Španijom, ekipom superiornom u 21. vijeku.

Ono što je posebno impresivno jeste što je Slovenija sposobna da se prilagodi bilo kojem protivniku, što selektor Igor Kokoškov izuzetno postavlja utakmice i vrlo brzo razmišlja tokom njih. Slovenci su pred Latvijce izašli spuštenog garda i pobijedili su ih u njihovoj, šuterskoj košarci u meču u kojem je ukupno palo 200 poena.

Jedan od osnovnih zadataka reprezentacije Srbije bit će limitiranje Vidmarovog učinka na obe strane parketa. Ne samo sa Španijom, on tokom cijelog turnira blista u odbrani i potom to koristi kao gorivo za napad, uz činjenicu da uz sebe ima dvojicu sjajnih dodavača u Dončiću i Dragiću. Međutim, Srbija ima Kuzmića i Marjanovića, koji će se mijenjati u zavisnosti od toka utakmice, tj. od toga da li su odbrana ili napad centralna nit utakmice u datom trenutku.

Statistički parametri i Srbije i Slovenije zapanjujuće su slični u skoro svim kategorijama i to je još jedan pokazatelj da nas vrlo verovatno čeka neizvjestan meč.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.