Da li su zvanične posjete dogovorene ili samoinicijativne

Vijesti 18. sep 201713:38 > 14:03
N1

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Backović uputio je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine pitanje u vezi dolazaka zvaničnika iz regije u posjetu našoj zemlji.

Mnogobrojni državni zvanični iz susjednih zemalja posljednjih su mjeseci boravili u našoj zemlji bez da su se susreli sa visokim zvaničnicima, predstavnicima svih naroda u BiH. 

Zbog ovakve prakse, zastupnik Backović je na sjednici Parlamenta BiH, a nakon boravka premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u BiH, 7. septembra 2017. postavio poslaničko o prirodi posjeta visokih zvanička našoj zemlji.

Svjedoci smo učestalog dolaska visokih zvaničnika susjednih država na prostor BiH. Da li su ovo zvanične posjete blagovremeno dogovorene ili posjete po pozivu bez odgovarajuće državne pripreme ili samoinicijativno organizovane posjete?”

Odgovor na pitanje Backovića dalo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Sve posjete zvaničnika iz drugih zemalja, u kojima učestvuje Ministarstvo inostranih poslova BiH su na zakonom predviđen način dogovorene i najavljene u skladu sa postojećom diplomatskom praksom. Eventualne turističke ili druge vrste privatnih posjeta zvaničnika susjednih ili drugih zemalja Bosni i Hercegovini, nisu i ne mogu biti predmet opservacije Ministarstva inostranih poslova BiH“.

Detaljan odgovor na zastupničko pitanje pogledajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.