Dodik: Šta je Hoyt Jee, bolan, ko da je on neki đavo

Vijesti 08. okt 201716:50 > 17:38
N1

Naša je obaveza da iz ćorsokaka izađemo, kaže ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, osvrćući se na zaustavljeni napredak na putu ka EU. Crnadak poziva na zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH, te entitetskih i drugih Vlada. Poziv na razgovor prihvatljiv je uslovno predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Dodik prebacuje lopticu na opoziciju, ali ne prestaje sa verbalnim napadima na američke zvaničnike u regionu.

Tačno 15. novembra proceduralno prema Odluci objavljenoj u Službenom glasniku, trebao bi biti održan refrendum u RS, referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH i nametnutim odlukama OHR-a.

Njegovu suspenziju najavio je entitetski predsjednik, koji danas lopticu prebacuje na opoziciju.

“Oni kažu hoćemo – idemo na referendum, idemo, a onda oni kažu nećemo, ne idemo.. Kud će bolji čovjek od mene za opoziciju”, kaže Dodik.

Iz PDP-a entitetskom predsjedniku odgovaraju da ne plače za stavom opozicije iza koje se tvrde skriva, već da odgovori dokle su stigle pripreme, koliko će listića štampati, i hoće li se dio kampanje finansirati iz budžeta Predsjednika.

Igranka oko suspenzije referenduma dobija nove dimenzije nakon optužbi dijela javnosti da Milorad Dodik pod pritiskom Zapada i SAD-a, odustaje.

A ovako je na naše pitanje o navodnim pritiscima i na pomen zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Briana Hoyt Jeeja, Dodik reagovao…

“Ma j… mi se za Hoyt Jeeja. Šta je Hoyt Jee, bolan, prošlost u politici. Izvinjavam se, nećete valjda ovo objaviti? (Novinarka N1: Da, ovo ide uživo). Je l’? Pa šta mlatarate s tim Jeeom, ko da je on neki đavo, to je prošlost u politici, sav njegov uspjeh je što će završiti kao ambasador u Makedoniji. KakavHoyt Jee”.

U momentu odustajanja od referenduma u RS piše se Rezolucija o vojnoj neutralnosti. Ujedinjenja Srpska je uz SNSD i SP predlagač, no o suspenziji referenduma Milan Petković iz US-a kaže:

“Jedino je opravdano da onaj ko ga je predlagao da inicira njegovu suspenziju”.

 U jeku političke krize na svim nivoima, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak poziva na smirivanje tenzija i nastavak evropskog puta. Predlaže zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH, entitetskih Vlada, te kantonalnih i Vlade distrikta.

“Skoro 80 posto građana podržava EU put, smatram da je naša obaveza da iz ovoga ćorsokaka izađemo. Sujete, međusobne optužbe i dnevnu politiku hitno moramo ostaviti po strani”, poručuje Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.