Dodik: Problem što su odustali od "Herceg-Bosne"

Vijesti 30. nov 201718:04 > 19:16
N1

Haški tribunal je generator nepomirenja među narodima, reakcija je entitetskog predsjednika Milorada Dodika na presudu hercegovačkoj šestorci. Presuda je dodaje i rezultat loših političkih odluka Hrvata u BiH.

Zatvaranjem Haškog tribunala ostaće četiri istine: srpska, bošnjačka, hrvatska i haška, smatra predsjednik RS Milorad Dodik. I danas pita ko je pobio 30.000 Srba u prošlom ratu.

Samoubistvo Slobodana Praljka pred TV kamerama i u sudnici, ukazalo je, smatra Dodik, na nivo ozbiljnosti toga suda, ali i namjeru demontaže Republike Srpske.

“Danas je jasno da nema udruženog zločinačkog poduhvata koji je formirao RS i da je RS imala jaku vojsku tog vremena i ostala na međunarodnoj sceni. Potpisala je i Dejtonski sporazum, čime je obezbijedila unutrašnju i međunarodnu legitimaciju. Sav problem sa ‘Herceg-Bosnom’ jeste što su rukovodioci Hrvatske i HB u to vrijeme odustali od ‘Herceg-Bosne'”, tvrdi Dodik.

Političke kalkulacije Hrvata nakon raspada Jugoslavije juče su dobile epilog, smatra Dodik, koji kaže da je sve počeo lošim procjenama Hrvata da podrže referendum o samostalnosti BiH.

U RS se ne komentariše utvrđeno postojanje logora u Mostaru, niti dio presude koji se odnosi na nehrvate, odnosno Srbe, koji su prošli kroz Dretelj i druga mjesta zatvaranja.

Zato zapadnokrajiški Srbi dižu glas. Načelnici 13 opština u RS oštro podsjećaju Hrvatsku na njeno učešće u stradanju Srba 1995. godine. Predmet koji za zločine tereti članove HVO-a i Armije BiH, u fioci je državnog Tužilaštva, navode.

“Predmet je u Tužilaštvu, ja ne bih da pričam o imenima. Mene samo interesuje pravda i da se procesuira zločin, da se zna ko je odgovoran za 181 žrtvu u masovnoj grobnici – od toga 81 civil, žena preko 90 godina, dijete svirepo ubijeni”, ističe Divna Aničić, načelnica opštine Mrkonjić Grad.

Ukupno, navodi Aničić, 1.644 vojnika i civila stradala su u 13 opština od Bosanskog Petrovca, Drvara, Bosanskog Grahova, Ključa, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada i drugih, protjerano je, kaže, 120.000 Srba. Navode da se u BiH sprema optužnica protiv, u Haagu oslobođenog, hrvatskog generala Anta Gotovine nadležni ne komentarišu.

Činjenica je da u Tužilaštvu postoji prijava protiv Gotovine, i to od strane Policijske uprave Trebinje za zločine HVO-a nad Srbima u Livnu 1992. godine.

U “Domovini” presudu Prliću i drugima vide kao individualnu krivicu. Upozoravaju da uzavrela retorika na relaciji Sarajevo-Banjaluka -Mostar najmanje koristi povratnicima.

“Svjedoci smo da upravo kad neko iz Sarajeva gađa Banjaluku, pogodi prvo nas koji živimo ovdje. Ta retorika nije dobra”, poručuje Admir Čavka, šef kluba poslanika “Domovina”.

Nije dobra ni bezbednosna situacija u Rogatici, kaže Čavka, navodeći tri napada na povratnike Bošnjake. Apeluje na policiju da istraži slučajeve.