Štefica Galić dobila prijetnje smrću

Vijesti 04. dec 201717:00 > 19:15
N1

Narasle tenzije nakon haških presuda kulminirale su učestalim prijetnjama novinarima, koji su izvještavali o presudi Prliću i drugima. Mostarski novinari Sanel Kajan i Štefica Galić suočeni sa salvama uvreda na društvenim mrežama, o čemu su obavijestili i nadležne ionstitucije.

Misija OSCE-a za N1 je saopćila da “svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu govora i izražavanja. Strogo osuđujemo pritiske na novinare u BiH i nadamo se da će ovakvi i slični napadi biti adekvatno istraženi i spriječeni u budućnosti“.

Novinar Al Jazeere, Mostarac Sanel Kajan, prijavio je prijetnje koje je dobio putem društvenih mreža, nakon njegovog izvještavanja o presudi haškoj šestorici. Kajan je na svom Facebook profilu objavio screenshotove tih prijetnji, prepunih govora mržnje. O svemu je obavijestio MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalnu upravu policije.

“Prijetnje su mi upućene kao novinaru. Ponavljam, kao novinaru. Mnogi ne razumiju ili neće da shvate da mene koji živim u Mostaru promatraju drugačije, nego nekog ko živi u Sarajevu. Ono što posebno zabrinjava jeste da su i neke nazovi kolege svojim huškačkim tekstovima uvelike doprinijeli ovoj situaciji”, tvrdi Kajan.

Direktor FUP-a Dragan Lukač izjavio je za N1 da će FUP postupiti po ovoj prijavi, kao i u drugim slučajevima upućenih prijetnji na društvenim mrežama.Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je za N1 da je ova institucija primila prijavu novinara Al Jazeere.

“MUP HNŽ-a radi po svim prijavama, pogotovo kada je riječ o novinarima. Tako da će MUP i ovdje reagirati, sukladno sa svojim ovlastima”, poručuje Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Osim Kajana, sa svakodnevnim prijetnjama suočava se i mostarska novinarka Štefica Galić. Ona kaže da je govoru mržnje na društvenim mrežama izložena konstantno, ali da je sve kulminiralo nakon promocije filma “Neđo od Ljubuškog”, koji govori o pokojnom Nedjeljku Neđi Galiću, i njegovoj ulozi u ratnom spašavanju ljubuških Bošnjaka. Intenzitet uvreda još je evidentniji nakon presude šestorki.

“Svaki moj istup u javnom prostoru, nakon čega budu salve vrijeđanja i psovanja. Da ne smijem hodati Avenijom, da će me zacementirati, silovati. Ogavno, ogavno..”, otkriva Galić.

Povodom verbalnih napada na Sanela Kajana i Šteficu Galić reagiralo je Udruženje BH novinari. Tražili su od nadležnih policijskih organa da istraže slučaj i pronađu počinitelje. O svemu su obavijestili i Vijeće za štampu.

“Sve institucije sistema su i kvalifikovane i sposobne, ali neće. Zato što sve institucije sistema rade onako kako im narede šefovi. A koliko vidimo upravo šefovi institucija dižu tenzije i koriste ovaj slučaj i koriste za svoje dnevno-političke, ali pogubne ciljeve”, kaže Marko Divković.

Brojne prijtenje upućene novinarima samo su kulminacija naraslih tenzija u BiH, nakon presude haškoj šestorki. Ova situacija ne samo da će biti test zrelosti bh. društva, nego će pokazati i da li su nadležne institucije spremne da adekvatno reagiraju, i postupe po ovim prijavama.