"Ne mogu da vjerujem da je Hrvatska došla u tu poziciju"

Vijesti 11. dec 201708:29 > 08:53
N1

Novinar Bakir Hadžiomerović gostovao je u Novom danu gdje je komentarisao naslovnice dnevnih novina, a jedan od naslova je bio i da je danas komemoracija Slobodanu Praljku u Zagrebu.

Naime, danas će u podne u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski generalski zbor održati komemoraciju Slobodanu Praljku, haškom osuđeniku za ratni zločin, a prema najavama, dvorana će biti premala za sve one koji žele doći.

Hadžiomerović je istakao kako sve to što se dešava u vezi Praljka i retorike iz Hrvatske, stavlja tu zemlju u neugodnu poziciju.

Neugodna pozicija Hrvatske je takva da su se čak pojavili komentari iz liberalne Švedske da se Hrvatska isključi iz Evropske unije zbog veličanja ratnih zločinaca, a Praljak i Prlić to i jesu. Također bi advokatica Praljka Nika Pintor trebala da objasni kako je otrov došao do osuđenog ratnog zločinca i da ga onako teatralno popije; to je užasna stvar. Ne mogu da vjerujem da je Hrvatska, koja u svoj Ustav ima ugrađen antifašizam, došla u tu poziciju“, komentarisao je te dodao:

Nije mi jasno kako je ta država, možda najvažnija za BiH, došla od jedne normalne, mirne evropske zemlje, čak i pomalo dosadne, u kojoj je predsjednik Ivo Josipović bio kompozitor, do jednog Karamarka, Grabar Kitarović i Plenkovića, koji nije takav, i onda hoće da bude veći katolik od pape i sad postoji takmičenje između braniteljskih udruga, Pantovčaka i Banskih Dvora ko će više da ožali osuđenog ratnog zločinca. Nije ni jasno da ne postoji većina da kaže dosta je više“.

Naglasio je i kako nakon samoubistva Praljka žrtve postaju krive zašto se on ubio, što je tragikomično, kako je Hadžiomerović naglasio.

U BiH je sve nezgodno – kad se desi 11. septembar nama je nezgodno, kad se desi ovo sa Jerusalemom, nama je nezgodno, kad leptir mahne krilima u Kini, kod nas se desi zemljotres zato što BiH nema svoju državnu politiku. Pogledajte šta radi Čović kao lider HDZ-a. On sada vodi neku autonomnu politiku u odnosu na Zagreb, a podržava i Beograd, što je meni potpuno nevjerovatno. Vidjeli ste šta se desilo u Beogradu kada je izjavio da nećemo donositi odluke bez saglasnosti Beograda. To je strašno; da se neko ko se predstavlja kao lider hrvatskog naroda, da ispunjava želje Beograda. Boravio sam nedavno u Mostaru i svi vide šta se dešava i zna se da Čović nema konkurenciju. Svako ko bi se pojavio kao njegova konkurencija bio bi proglašen za veleizdajnika i potpuno je identična situacija i sa Dodikom i Izetbegovićem. Nije nam nimalo blistava atmosfera“, dodao je Hadžiomerović za N1.