Oprost dugova siromašnima u BiH – fantastika ili realnost

Vijesti 02. feb 201517:13 > 19:16
N1

Šta bi se dogodilo kada bi zakonom bili oprošteni dugovi siromašnim građanima u BiH? Radnici koji mjesecima ne primaju platu takvu mogućnost smatraju fantazijom.

 Plate u BiH su značajno manje nego u Hrvatskoj, niko ne razmišlja o tome kako građani sa mizernim primanjima, plaćaju komunalne račune i ostale obaveze. Pod odredbe hrvatskog zakona o oprostu duga kod nas bi potpali građani s primanjima do 650 maraka. Međutim, u BiH je nemoguće saznati koliko je takvih ljudi, jer taj podatak nismo mogli dobiti ni u jednom od tri zavoda za statistuku u državi.

Mujo Gavranović platu nikako ne prima. Ali, računi mu redovno dolaze.

“Ne očekujem da će se to kod nas desiti. Mi imamo samo vlast koja misli o svojim interesima i svojim porodicama, dok građani jedva preživljavaju”, kazao je Gavranović.

Svi računi ipak ne mogu biti plaćeni. Dugovi za RTV taksu i komunalije nagomilavaju se godinama. Zvanične podatke nismo dobili iz Elektroprivrede i državnog telekoma.

Koliko građani duguju za, na prmijer, komunalne naknade, ilustrovaćemo  na primjeru Toplana Sarajevo. Ako uzmemo period od 1996. do danas, građani za grijanje ukupno duguju 72 miliona amraka. Zbog ovakve situacije pretrpani su sudovi. Na Opštinskom sudu u Sarajevu trenutno je aktivno 162 hiljade prijedloga za izvršene prinudne naplate, i to na zahtjev Toplana. Ništra bolja situacija nije ni sa ostalim javnim preduzećima.

Da bi izbjegli zastaru, tužbe se ponavljaju svake godine i time još više opterećuju sistem.

U BiH je polovina građana na rubu siromaštva, druga polovina ne zna ko bi trebao pokrenuti inicijativu kao u Hrvatskoj.  A kada treba naplatiti svoja potraživanja državu ne zanima da li ste prethodni mjesec primili platu.

Više u prilogu reportera N1 Borisa Breze.