Bokserske legende ex YU posjetile bolesnog Marijan Beneša

Vijesti 16. jan 201818:19 > 19:25
N1

Jedan od najboljih jugoslovenskih boksera Marijan Beneš već duže vrijeme hospitalizovan je na odjelu neurologije u banjalučkom Kliničkom centru. U posjetu prijatelju i velikom sportašu bile su bokserske legende bivše Jugoslavije koje su nas podsjetile na sportsku i ljudsku veličinu Marijana Beneša.

Titula šampiona Evrope, učešće u Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., četiri naslova prvaka Jugoslavije, devet Bosne i Hercegovine – sve ovo je zabilježeno u karijeri jednog od najboljih jugoslovenskih boksera Marijana Beneša.

Od 39 profesionalnih mečeva pobjedio je u 32. Sa druge strane bio je poeta, te svirao klavir i violinu.

“Takav nokauter, takav snagator, a ovamo meko srce i dobra duša, za razliku od svih drugih boksera, Marijana je to karakterisalo. Njegovo visokomuzičko obrazovanje i smisao za poeziju govorili su da je on izuzetan”, kaže Tadija Kačar.

Nakon osvajanja titule šampiona Evrope u lako-velter kategoriji 1973. Beneš se razbolio od hepatitisa. No, to nije prekinulo njegovu karijeru, ali jeste, nekoliko godina poslije, teška povreda oka. Imao je veliki broj povreda, samo je kosti lomio 26 puta na različitim dijelovima tijela.

Danas je zbog psihomotorne usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića pacijent UKC RS.

Kod nas će boraviti još sedam dana kada ćemo odlučiti da li je za fizikalnog tretmana ili za kućno liječenje”, otkriva Davorka Katana, specijalista neurologije.

Upornost, inat i snaga odlučiće u ovoj borbi Marijana Beneša protiv teških bolesti, ubjeđeni su prijatelji.

“Marijan Beneš je bio šampion Evrope i ta povreda ga je spriječila da postigne veće rezultate i postane šampion svijeta, a to bi ga materijalno obezbjedilo”, smatra Dragan Batar, počasni predsjednik BK “Slavija”.

Ukoliko bude potreba materijalna pomoć bokseri će se, kažu, udružiti i obezbjediti je.

Beneš je rođen u Beogradu 1951., djetinjstvo proveo u Tuzli, a u Slobodi započeo boksersku karijeru. Sa 16 godina potpisao je ugovor sa banjalučkom Slavijom i u gradu na Vrbusu je ostao do danas.