Praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan

Vijesti 19. jan 201817:11 > 19:14
N1

Hiljade građana na Bogojavljenskoj litiji, od Hrama Hrista spasitelja, centalnim banjalučkim ulicama do Kastela i gradskog mosta. Tridesettri mladića koja su u Banjaluci plivala za časni krst simbolizuju 33 godine Hristovog života.

Pobjedu i zlatnik je odnio Mirko Ivanković.

“Svi smo mi danas pobjednici, ali uvijek neko mora prvi doći. Drago mi je što sam to baš bio ja. Ovo mi je četvrta godina da plivam, nadam se da ću i u budućnosti, ako Bog da zdravlja”, kaže Ivanković.

U Banjaluci je danas bilo 13 stepeni, a kolika je bila temperatura vode, mladići nisu razmišljali. Kažu u šali da je voda bila taman.

“Čestitam svim momcima koji su učestvovali u plivanju. Vrbas je i ljeti hladan, a kamoli i zimi”, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Bogojavljenje je praznik posvećen krštenju Isusa Hristosa u rijeci Jordan, kada se prema vjerskim predanjima Bog javio u sva tri lica – Bog Otac, Bog sin i Duh Sveti u vidu goluba koji je sletio na rame Hristovo dok se krštavao.

“Ovo je velika čast. Osjećaj, biti među ovim ljudima je poseban”, dodaje Dalibor Kaiš.

Vjerovanje živim održavaju mladići koji su plivali i na Savi, Drini, Trebišnjici, Uni, Bosni, ali i na Neretvi, gdje je tradicija plivanja za časni krst obnovljena prošle godine. Jedanaestogodišnji Pavle Komlen bio je pobjednik u Mostaru.

Inače, uoči Bogojavljenja vjernici zamišljaju želje, a vodica koja se osvješta u hramovima na ovaj dan smatra se ljekovitom.