Ćerimagić: Milion građana BiH nije bilo za SDA, HDZ i SNSD

Vijesti 22. jan 201808:47 > 08:52
N1

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je analitičar Inicijative za Evropsku stabilnost Adnan Ćerimagić.

Postignut je dogovor o preostalim pitanjima iz upitnika Evropske komisije za BiH. Slijedi verifikacija odgovora i tehnička priprema printanja odgovora na Upitnik, te slanje u Brisel. Susjedi su odgovore završili za tri mjeseca, mi smo čekali i više od godinu dana. Koliko nas je to unazadilo na putu BiH ka EU?

BiH je poznata da gubi puno vremena kada su pitanju EU integracije u odnosu na naše susjede. Svako izgubljeno vrijeme nije dobro za BiH. Ali za razliku od svih dosadašnjih gubitaka vremena, na Upitniku smo radili i to potencijalno može biti dobro za BiH. Napravljena je jedna vrsta inventure koju je EK tražila od nas. EK je postavila pitanja za sve sfere života u BiH. Imali smo situaciju da više hiljada ljudi učestvuje u prikupljanju informcija. Politika je obećala određene korake u EU integracije. Ako ih ne ispuni na izborima, na građanima je da ocijeni“, rekao je Ćerimagić.

Mogu li se očekivati dodatna pitanje Evropske komisije za BiH?

Moguće, jer EK želi da sazna realnu situaciju u BiH. Javnost nije upoznata za sadržajem odgovora i treba sačekati da vidimo hoće li biti dodatnih pitanja. Bilo bi korisno da odgovori na pitanja budu dostupni javnosti“, odgovorio je gost Novog dana i dodao da je teško procijeniti kada bi moglo doći mišljenje EK o odgovorima na Upitnik.

Kako danas Brisel gleda na nas, odnosno da li još uvijek prema nama postoji stav “milostinje”?

Odnos Brisela prema BiH za ljude u BiH je pomalo zabrinjavajući. U Briselu se razgovara o Srbiji i Crnoj Gori kao potencijalno spremnim za članstvo u EU 2025. godine. BiH nije u tom krugu. Trenutno Brisel razmišlja tako da bi 2025. godine BiH bila okružena sa tri susjeda koji su članovi EU. BiH je nesuklađena sa EU standardima i EU zakonodavstvom i trenutno je najneusklađenija zemlja regiona“, rekao je Ćerimagić.

Srbija i Crna Gora će, najvjerovatnije biti sljedeće članice Evropske unije i to moguće do 2025. godine, izjavio je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje. On je najavio posjetu Srbiji nakon što Evropska komisija objavi novu strategiju proširenja 6. februara, nakon čega će predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker posjetiti sve države regije zapadnog Balkana s namjerom da im pruži podršku. Hahn će podršku za novi plan tražiti i u Washintonu gdje će se susresti sa zvaničnicima američke administracije i State Departmenta.

Veliki izazov bh. politike i društva jeste uvjerenje da ako zauzimate maksimalističke pozicije, ako se svađate i prepirete i niste spremni za kompromis da time dobijate izbore i da to glasači žele da vide od političara. Bojim se da je to uvjerenje rasprostranjeno među domaćim političarima, ali i strancima koji prate bh. politiku. Ali postoji puno indicija da to nije tačno. Primjer da to nije uspješno je izborni rezultat SNSD-a od 2006. do 2014. U tom periodu je SNSD izgubio 50.000 glasova, bez obzira što je broj glasača u RS-u značajno narastao. Tri najveće stranke SDA, HDZ BiH i SNSD su dobili oko 600.000 glasova 2014. godine ukupno, a glasova je bilo ukupno 1.600.000. To znači da se milion građana odlučilo za druge stranke“, izjavio je Ćerimagić.