Zaštita ličnih podataka: Najviše prekršaja izvršile banke

Vijesti 29. jan 201813:19 > 13:19
N1 / Ilustracija

Jedinstveni matični broj građana i kopije ličnih dokumenata, prije svega ličnih karata, najviše se zloupotrebljavaju od svih ličnih podataka u BiH.

Podaci su to Agencije za zaštitu ličnih podataka koje su predstavili povodom 28. januara, evropskog Dana zaštite ličnih podataka. Agencija je u prošloj godini zaprimila 96 prigovora građana, na zloupotrebu ličnih podataka, a izdala je 15 prekršajnih naloga, više nego prethodnih godina.

Zaprijećena kazna za zloupotrebu ličnih podataka kreće se od 100 do 100 hiljada maraka, a u prošloj godini izdata je najveća kazna u iznosu od 10 hiljada maraka. Najviše prekršajnih naloga izdato je bankama, zato što građanima prilikom plaćanja računa traže matični broj.

Zabilježeni su i slučajevi zloupotrebe ličnih podataka gdje su škole stranih jezika potpuno neosnovano i bespotrebno od klijenata tražile matični broj i kopiju lične karte, a isto se dešavalo čak i prilikom kupovine karata za fudbalske utakmice.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka ističu da nisu zadovoljni ni formalnim niti faktičkim stanjem u ovoj oblasti. Ističu i poteškoće s kojima se suočavaju u radu, prije svega manjkom zaposlenih. Najbolje to ilustruje podatak da u Odsjeku za prigovore u Agenciji nema niti jedne zasposlene osobe.

Prema riječima Ante Borasa, zamjenika direktora Agencije, za dvije godine u ovoj Agenciji nije zaposlena nijedna osoba, a nekoliko osoba je napustilo Agenciju. Boras kaže da je 45 radnika predviđeno da radi u Agenciji, a trenutno je zaposleno samo 25 radnika.