Ljevarević: Trg za sve nevine žrtve nasilja je naša obaveza

Vijesti 06. feb 201809:25 > 09:32
N1

Danas se navršava deset godina od ubistva Denisa Mrnjavca, 16-godišnjeg srednjoškolca koji je, na povratku iz škole kući, brutalno pretučen u tramvaju, prilikom čega su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Tim povodom Iz Udruženja “Denis Mrnjavac” danas za Novi dan govorili su Vedran Ljevarević i Arnela Borozan.

Vedran Ljevarević je podsjetio da je prošlo 10 godina od smrti njegovog prijatelja Denisa Mrnjavca, ali da nema nikakve razlike i da je bol samo veća.

Prijatelj nedostaje, a naročito porodici. Denisova majka je jednom prilikom izjavila da Denisova smrt treba biti opomena svima, a sjećamo se i protesta koji su ujedinili grad i državu. Tada se digao oštar glas protiv nasilja. Međutim, vrlo brzo, kroz godinu dana to se zaboravilo. Ponovili su se slični događaji, i dalje se gine na ulicama i kafićima“, rekao je Ljevarević.

Arnela Borozan iz Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” je istakla potrebu da se građani aktiviraju.

Mi se sjećamo Denisa i radimo sa djecom. Odgovori na pitanje šta je razlog maloljetničke delinkvencije je najčešće ekonomska situacija. Ali građani trebaju preći iz uloge iz pasivnih posmatrača u aktivne.”

Ljevarević je kazao da se reaguje tek kada se nešto dogodi.

Kada je Denis poginuo reagovali smo, ali nakon toga smo imali slučaj Mahira, pa su dvije djevojke stradale nedaleko od mjesta Denisove smrti. To nije odgovor na nasilje. Početak je u kući, pa kroz školu i cijeli sistem. Roditelj treba odgojiti dijete, a to ne može uraditi samo sistem.”

On je istakao da njegovog prijatelja Denisa ne može vratiti ništa, osim sjećanja.

Sjećanje nikada neće umrijeti dok smo mi živi. Uloga našeg udruženja je sjećanje na sve izgubljene mlade živote i prevencija da se to ponovo ne desi.”

Nakon punih deset godina Denis je postao sinonim za nasilje nad djecom koje se provodi na ulicama Sarajeva i BiH. I nakon deset godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, Udruženje Denis Mrnjavac nije uspjelo realizovati ideju da se obližnji park napravi kao spomen trg, mjesto na kom bi se odala počast Denisu, kao i svim žrtvama poslijeratnog nasilja nad djecom i mladima.

Ljevarević je kazao da nisu naišli na pozitivan odziv vlasti, osim u Kantonu Sarajevo.

Tražilo se idejno rješenje, bio je prijedlog da cijeli trg ispred Tehničke škole bude uređen. Ideja je da to ne bude isključivo Denisov trg, već trg svih žrtava nevinog nasilja u gradu i država. Taj trg bi bio mjesto okupljanja mladih, jer ne mora biti mjesto žalosti. Međutim naišli smo na vrlo malo odziva. Jedino je predsjedavajuća KS Ana Babić izašla u susret, primila nas i podržala“, kazao je gost Novog dana.

On je istakao da od te inicijative neće odustati.

To nam je dužnost i obaveza prema našem prijatelju i svim našim sugrađanima.”

Na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“ u pravcu Ilidže u 11 sati bit će upriličen skup i položit će se cvijeće ispred fotografije Denisa Mrnjavca, a u 14:00 sati biće upriličena posjeta Denisovom vječnom počivalištu u Lepenici.