Potrošači plina u FBiH, a ventil u RS

N1

Iako se većina potrošača plina u našoj zemlji, nalazi u FBiH, ventil se nalazi u rukama preduzeća iz RS. I dok u FBiH, traže da se regulacija tržišta, prenese na državni nivou, iz RS ne odustaju od kontrole glavnog toka. Sve bi se moglo prelomiti preko leđa građana Federacije BiH, ali i Istočnog Sarajeva.

Prvim krakom od Šepka do Zvornika upravlja Gaspromet Pale, taj je dio u vlasništvu Srbije. Prema računici BH Gasa, ovoj kompaniji su do sada plaćali 60.000 za usluge, sada kažu od njih traže milion i 200 hiljada. Drugom dionicom upravlja Sarajevo gas A.D. Za transport od Zvornika do Kladnja, tvrdi direktor BH gasa, traži da im se plati umjesto dosadašnjih 600 000 milion i 200. Ipak najveći problem za BH Gas mogao bi biti transport gasa kroz Srbiju.

Oni su digli nekada što smo plaćali šest miliona, da se plati 16 miliona. I sada saberite te tri ponude za 2018. godinu. Vi imate 18 miliona, a nekada plaćali sedam“, rekao je Jasmin Salkić, direktor BH Gasa.

Ukoliko se ne postignu bolji dogovori, iz BH Gasa upozoravaju, cijenu će platiti potrošači.

To je minimalno 30% po ovom nekom će rasti cijena.”

U toku su pregovori između Sarajevo Gasa iz RS i BH Gasa. Regulatorna komisija za energetiku RS 2015. povećala je cijenu transporta 3,7 na 7KM za svakih 1000 kubika plina. Od tada BH Gas nije uopšte plaćao transport, juče je izmirio dug, ali po cijeni od 3,7KM. Iz RS traže da plate još oko milion, i da u buduće plaćaju po 7KM, u protivnom će kažu da zaustave protok do FBiH.

Regulatorna komisija RS i dalje insistira na provođenju riješenja koje je donijela i ja mogu reći da je to za nas obavezujuće. Ali mi smo u cilju prevaziča mi smo predložili da to bude nešto niže, iako je to potpuno opravdano“, kazao je Slavo Krajišnik, direktor Sarajevo Gas A.D.

Iz RS odbacuju tvrdnje BH Gasa da su 2015. jednostrano povećali cijenu. Kažu Regulatorna agencija za energetiku je nadležana za to. A preduzeća iz FBiH ne poštuju zakone RS.

Petar Đokić, ministar energetike RS: “Namjerno prave problem, stvaraju problem svojim građanima, rizikuju da njihovi građani imaju probleme zato što neće da poštuju zakonodavstvo RS.”

U BH Gasu, ali i federalnom ministarstvu energije smatraju da do ovoga ne bi došlo kada bi na državnom nivou postojao regulator. Tj.kada bi bio usvojen Zakon o gasu na bh. nivou, na koji ne pristaju iz RS jer kažu da se radi o prenosu nadležnosti. Zbog svega Vlada FBiH traži alternativu preko Hrvatske.

Nermin Džindić, ministar energije FBiH: “Opredjeljenje Vlade FBIH, jer smo i dali saglasnost na južnu interkonekciju , to je konekcija Zagvozd-Posušje-Mostar-Travnik, sa odvojkom za Mostar. To je ono što Vlada podržava.

Kako je najavljeno, plin će BH Gasu zavrnuti naredne sedmice ukoliko se ne postigne dogovor oko cijene transporta. U tom slučaju bez ovog energenta ostaće i Istočno Sarajevo.