Gutić za N1 nakon smjene: Kukić i SBB

N1

Nakon što je sinoć sa 20 glasova ''za'', 3 ''protiv'' i 11 ''suzdržanih'', oborena Vlada Tuzlanskog kantona, a potom imenovana nova, na površinu su isplivali duboki problemi unutar SDA u ovom kantonu.

Jakub Suljkanović, dosadašnji ministar finansija u Vladi TK izabran je za premijera, ali nema podršku SDA, bar prema onome što kaže smjenjeni Bego Gutić. Gutić najavljuje isključenje iz SDA svih onih koji su učestvovali u njegovoj smjeni. Među onima koji će biti isključeni biće i Jakub Suljkanović, kaže Gutić.

“Naravno to se odnosi i na njega i na ministra Topčagića i na neke novoimenovane ministre koji su prihvatili da budu imenovani u ovu novu reimenovanu Vladu ministra Suljkanovića koji je preuzeo funkciju premijera”, rekao je smjenjeni premijer TK Bego Gutić.

Prema Gutićevim procjenama, iz SDA u Tuzlanskom kantonu biće isključeno oko 15 funkcionera.

“One opštinske organizacije čiji su poslanici i ministri bili juče na strani ove grupacije koja je smjenila Vladu dobili su nalog od Kantonalnog povjerenstva sinoć da u roku od 48 sati donesu odluku o isljučenju tih članova SDA”, kaže bivši premijer.

Gutić dodaje da se već kod usvajanja budžeta Kantona dalo naslutiti da Mirsad Kukić, koji je na sjednici Predsjedništva SDA smijenjen sa mjesta predsjednika SDA Tuzlanskog kantona, radi van okvira SDA.

“Gospodin Kukić nije ispoštovao odluku da se budžet usvoji u obliku u kome ga je predložila Vlada, ovi poslanici su i pored te odluke prihvatili određen broj amandmana SBB, i još se tada dalo naslutiti da postoje određena koketiranja između ove političke opcije i gospodina Kukića”, zaključio je Gutić.

Među onima koji bi trebali biti isključeni iz SDA je i predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

“S obzirom da je odavno poremećena skupštinska većina mi smo kao odgovorni ljudi zadržali tu većinu sa 20 poslanika i smjenili Vladu TK”, rekao je Alić.

Alić je pojasnio da će oni koji su učestvovali u smjeni Vlade TK sačekati odluku Predsjedništva SDA, te potcrtao da su do sada uvijek poštovali stranačke odluke.

“Ja lično ne vidim razlog za isključenje, tu se treba zapitati zašto samo tri poslanika nisu bila u zvaničnom klubu, od deset, jedanaest poslanika gdje pravimo većinu”, naglasio je Alić.

On je optužio Amira Fazlića iz Parlamenta BiH i Ismeta Osmanovića iz Parlamenta FBiH i Begu Gutića bivšeg premijera TK, da su lažno izvještavali predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

“Oni su garantovali prdsjedniku da imaju većinu, da oni to mogu da urade, i na osnovu njihovih ubjeđivanja prema predsjedniku uvjereno je povjereništvo u Kantonalni odbor bez ikakvog razloga”, kaže Alić.

Podsjećamo, na jučer održanoj vanrednoj pres-konferenciji SDA, novo povjereništvo najavilo je da će iz članstva isključiti poslanike koji su digli ruku za smjenu Vlade te da će u svim opštinama uvesti povjereništvo. Kako kažu, da pročiste stranku.