Hadžiomerović: Samo da prestanu da nas prave budalama

Vijesti 28. feb 201809:11 > 09:15
N1

Novinar Bakir Hadžiomerović za N1 je izjavio da je slučaj oko dodjele nagrade počasnog građanina Grada Sarajeva još jedna blamaža na čelu sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom. Komentarisao je i slučaj SDP/DF oko kandidature za člana Predsjedništva BiH.

Podsjećamo, Stjepan Mesić odbio je nagradu priznanje jer je nagrada bila predviđena za turskog pisca Orhana Pamuka, ali je povučena.

Gradonačelnik je zalutao na ovu poziciju. Sjećam se da se jednom hvalio kako mu je Lagumdžija pomogao tako što mu je dao vizit kartu Tonyja Blairea. Radi se o tako kapacitiranom političaru. Mesić je bio ‘druga žeđ’, nakon što su ovi iz SDA shvatili ko je Pamuk, povukli su glas za Pamuka, koji govori o brutalnom Erdoganovom režimu i genocidu nad Armenima, on je tamo na crnoj listi. Mesić je ljudski odbio – i pomogao je svima nama da se te blamaže zaustave”, naveo je Hadžiomerović.

“Pošto Skaka ubraja žičaru u najveći projekat, neka žičara bude počasna. Učile su se fatihe pred njom, ne mora se izjasniti nacionalno. Žičara, građanin svijeta”.

S obzirom na to da BiH danas predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije – Hadžiomerović je dodao: “Upitnik bi mogao biti počasni građanin. Razmišljam kako da izađemo iz ove situacije, da komisija glasa za šta su”.

Hadžiomerović, koji je i bivši kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a, je kazao da je dobro što Jucker, Hahn i Mogherini dolaze danas po Upitnik.

“Da su ovo uradili na ljeto, ko bi ostao živ od Zvizdića i zvaničnika. Govorili bi da smo u EU. Puno važniji je sastanak koji je bio nedavno. U vagonu 2+2+2 smo u ovom zadnjem sa Kosovom. Sa zemljom koja još formalno nije država. Ispred nas su Srbija i Crna Gora, iza njih su Albanija i Makedonija, koja ima velikih problema, zemlja čije se ime ne priznaje pred UN-om. Oni su ispred nas”, naveo je Hadžiomerović.

“Svečano mi to nešto predajemo, to je takvo zamajavanje, pravljenje budala od ljudi, a danas je to kao praznik. Sutra je Dan nezavisnosti, pa prigodna gostovanja gdje će se govoriti da idemo naprijed. Što se ove vlasti tiče, mi u EU ne bismo ušli za 100 godina”, izjavio je.

“Ne mogu da shvatim Zvizdića, da godinama priča istu priču i da zna da laže. I da se ne zacrveni. Kontinuirano čovjek laže. Šta god da kaže. Nije realna priča EU i BiH. Samo da nas prestanu da prave budalama”, izjavio je.

Komentarisao je i slučaj (ne)ujedinjene ljevice u BiH.

“Nikšić je ideju ljevice podredio sebi. Komšić se samoinicijativno kandidirao. Onda su se svi našli u belaju. SDP ne može pristati na ultimatum Komšića, sada moraju imati kandidata. Ovaj potez koristi SDA. Sve više sumnjam da je Komšić ‘Trojanski konj’ SDA”, rekao je u razgovoru sa Almom Dautbegović – Voloder.

Ocijenio je da je Komšić doveo sve ljevičare u BiH u tešku situaciju, jer ovako bh. ljevica na izborima neće moći napraviti jedinstvenu priču.

Kazao je da SDP mora na izborima kandidovati ozbiljnog kandidata ako neće da izgubi kredibilitet.

“Ja mislim da bi Denis Bećirović bio najbolji, ali on neće pristati to da uradi. Zarad Komšića će žrtvovati Denisa”, kazao je Hadžiomerović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.