Hadžidedić za N1: Predavanje Upitnika je šarada

Vijesti 28. feb 201809:26 > 09:28
N1

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose za N1 je izjavio da je predaja odgovora na Upitnik EU koja je najavljena za danas, 28. februara još jedna šarada.

“Nije ni po čemu ovo historijski dan. O namjerama EU kada je BiH u pitanju mogli smo se osvjedočiti kroz strategiju Evropske komisije. Jasno je poručeno da BiH ne spada među kandidate”, izjavio je Hadžidedić.

“Srbija i Crna Gora su dobile naznačen vremenski rok, mapu puta, potezi koje treba da povuku. BiH, Makedonija, Albanija su ostavljeni van svih okvira“, naveo je.

“Poručeno nam je da u suštini nikada neće biti dijelom Evrope jer nas sadašnja garnitura u Briselu ne smatra dijelom Evrope. Da li će nas neko drugačije posmatrati za 10 godina, vidjet ćemo. Predavanje Upitnika je šarada”, ocijenio je Hadžidedić.

On je kazao da bh. političari zavaravaju narod.

“Bojim se da ono što sadrži element historijskog je odbijanje. Zabluda je reći da smo dio Evrope, a Evropa nam poručuje da nećemo biti dio Evrope”.

Na to, prema njegovom mišljenju, trebaju reagovati mediji, opozicija, intelektualci – svi, ali: “Svi prihvataju zabludu, svi vole zabludu. BiH se spustila nisko jer ponavlja da je spremna učiniti sve što EU traži, a EU kao takva – ovoj zemlji nije učinila nimalo dobra”, izjavio je.

Kazao je kako Brisel nije učinio ništa dok je trajao rat u BiH, nije pokušavao da zaustavi rat – dok se Washington nije uključio.

“Sve je išlo ka podjeli BiH. Za takvu EU – to je ravno samoubistvu. Moj prijedlog je da se okrenemo na sve strane čiji interesi mogu da se podudaraju sa našim. Kada Brisel nije jedina adresa kojoj se obraćate – ponašat će se prema vama drugačije. Kada se Turska okrenula Moskvi, Teheranu – postala je interesantna Briselu, iako su je ponižavali do tada. Turska je po svemu mogla da bude dio EU”, naveo je.

Rekao je i to da Turska ne odgovara EU jer je zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, a i da su u Strategiji Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana izostavljene zemlje sa muslimanskim stanovništvom, poput Albanije, Kosova, BiH i dijelom Makedonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.