Mušić: Čin blokade života u dobrom dijelu FBiH

Vijesti 28. feb 201823:38 > 23:43
N1

Ono što smo svjedoci, u posljednjih mjesec dana, smo usvojili i budžet FBiH i usvojili sve finansijske planove, stabilizovali penzioni fond, donijeli zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ostalo je da stabiliziramo i ovu oblast, kazao je večeras na vanrednoj pres-konferenciji Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

”24. januara na dnevnom redu smo imali tačku o boračkim udrzenjima, a predlagač je povukao. Mi je planiramo razmatrati na prvoj narednoj sjednici, do sredine mjeseca marta. Jučer smo imali ozbiljan sastanak sa koordinacijom boračkih udruženja i utvrdili da u Parlamentu imamo materijal vezan za boračka udruženja. Time je konstatovano da nema drugog materijala oko koga bi se sazvala tematska ili bilo kakva druga sjednica. Parlament funkcioniše na bazi materijala”, rekao je Mušić.

On je pozvao borce koji prosvjeduju da se pronađe ”sistemsko rješenje”.

Za prevazilaženje ovog stanja, da se nacrt zakona o demobilisanim borcima dostavi u narednih 20-30 dana za parlamentarnu proceduru. I ministarstvo i Vlada će dostaviti nacrt zakona o demobilisanim borcima koji će uglavnom obuhvatiti kvalitetno rješenje pitanja ljudi koji imaju taj čin blokade života u dobrom dijelu FBiH. Mi ćemo taj nacrt zakon razmatrati i nadam se da će proći oba doma Parlamenta. Kada bude usvojen to će biti jedno od kvalitetnih rješenja u FBiH da se ova oblast dodatno uredi. Dogovorili smo da zakon koji obuhvata RVI, šehide da se formira interresorna grupa koja će isti zakon izmjeniti u mjeri u kojoj je potrebno uraditi u ovom trenutku”, dodao je Mušić.

Podsjećamo, borci su u svojim zahtjevima do sada tražili borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.