MUP RS u akciji zbog povećanog broja povrijeđenih pješaka

Vijesti 02. mar 201814:42 > 14:43
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), od 5. do 19. marta 2018. godine, na području entiteta, provešće akciju "Odnos vozač-pješak", s ciljem prevencije saobraćajnih nezgoda s posljedicama po građane, prije svega po pješake.

“Posmatrajući prva dva mjeseca 2018. godine, a u odnosu na isti period 2017. godine, evidentirano je povećanje broja teško povrijeđenih pješaka.

Na osnovu analize bezbjednosti saobraćaja u RS-u za 2017. godinu, utvrđeno je da je od ukupnog broja stradalih lica u saobraćajnim nezgodama značajna zastupljenost pješaka. Tačnije, u toku 2017. godine u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 25 pješaka ili 21,73 odsto od ukupnog broja smrtno stradalih lica u saobraćaju, dok ih je 117 ili 18 odsto, teško povrijeđeno”, saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Dodaje se i da je radi bezbjednijeg učešća u saobraćaju, neophodno da, vozači i pješaci poštuju pravila kretanja kolovozom, te da u uslovima slabe vidljivosti koji su karakteristični za ovo doba godine, u saobraćaju učestvuju s pojačanom pažnjom.

“Podsjećamo pješake, posebno one starije živtone dobi, na njihovu obavezu da se kreću po površinama namijenjenim za pješake, odnosno ukoliko takve površine nisu određene ili nisu očišćene od snijega, da se uvijek kreću krajnjom lijevom stranom kolovoza, i u koloni po jedno. Takođe u uslovima smanjene vidljivosti da izbjegavaju nošenje tamnih boja ili da nose reflektujuće prsluke”, navodi se u saopštenju.

MUP RS-a podsjeća vozače da je zimska oprema obavezna u ovom periodu i da su dužni da u saobraćaju učestvuju s tehnički ispravnim vozilima, prije svega sa ispravnim kočionim i sistemom za upravljanje.

“Vozače pozivamo na poseban oprez prilikom vožnje u naseljenim mjestima i oko škola. Apelujemo na vozače motornih vozila da vožnju i brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na što veći nivo”, dodaje se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.