Zimske radosti u Srebrenici

Vijesti 03. mar 201818:13 > 19:36
N1

Turistička organizacija Srebrenice već drugu godinu organizuje manifestaciju „Spust niz Guber“. Iako vremenski uslovi nisu bili idealni za zimske sportove, veliki broj posjetilaca, družio se na popularnom srebreničkom šetalištu.

Turistička organizacija Srebrenice već drugu godinu organizuje manifestaciju „Spust niz Guber“. Iako vremenski uslovi nisu bili idealni za zimske sportove, veliki broj posjetilaca, družio se na popularnom srebreničkom šetalištu.

Zbog kiše koja je padala tokom noći staza za sankanje je bila u lošem stanju. Iako je onemogućila sankanje, kiša nije spriječila brojne Srebreničane da se okupe na druženju.

“Vremenski uslovi su takvi da je noćas kiša padala, tako da staza nije baš u najboljem redu. Poslije svega ovdje pravimo, naši prijatelji su se potrudili. Biće tu i kotlić, čaj za djecu i topli napici, tako da, biće lijepo druženje“, kazao je Bojan Pejić iz Turističke organizacije Srebrenice.

“Glavni cilj svega ovoga je da mi, zapravo, izađemo napolje i družimo se taj jedan dan“, rekla je Radomirka Alić iz Savjeta mladih Srebrenice.

Najviše su uživali najmlađi. U sankanju i zimskim radostima. Oni stariji u prilici za druženje, kojih kažu, u Srebrenici nema mnogo.

“Ovdje je lijepo se sankati, pravimo Snješka Bijelića i družimo se“, kaže mali Amar Đozić.

U čarima zime uživao je i mali Benjamin Ademović “Najviše mi se svidjelo da se sankam“.

“Dao bih ideju da ovo bude, ne samo jedan dan u godini, nego svaki vikend, recimo subotom i nedjeljom“, smatra Faruk Smajlović.

“Za mene je ovaj događaj jako lijep, malo sam nahlađena, ali bez obzira na to, pošto se rijetko ovdje nešto i dešava u Srebrenici, došla sam zato što se rijetko dešavaju neke lijepe stvari ovdje. Jako mi je važan ovaj dan“, kaže Hanija Salimović.

Osim dobrog druženja, boravak u Guberu ima višestruke koristi za zdravlje, ističu ljekari.

“To je dobro za kardio-vaskularni sistem, onda i svaka od voda je zdrava na svoj način, tako je Veliki Guber za anemije, za oboljenja krvi, dok se Mali Guber povezuje sa gastritisima, tako da pomaže u mnogo stvari. Takođe ima i Očna voda, koja kod konjuktivitisa može pomoći, tako da mislim da ima dosta da ponudi Banja Guber, odnosno vode Gubera“, kazao je ljekar Nermin Džanić.

Ljekovita svojstva vode Guber nadaleko su poznata već više od stotinu godina. Danas ona uglavnom protiče neiskorištena, a u funkciji nije ni Banja Guber.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.