Šta je donijela trilaterala u Mostaru

Vijesti 07. mar 201818:08 > 18:13
Anadoliija

Dvojaki su komentari dan nakon susreta predsjednika Srbije i Hrvatske i članova Predsjedništva BiH u Mostaru. Neki su očekivali više, drugi se ne nadaju da će biti pomaka u odnosima tri zemlje, treći da je trilaterala tek uvod u bolje dane u komunikaciji lidera iz Zagreba, Sarajeva i Beograda.

Koliko su dobri susjedski odnosi i hoće li biti bolji nakon trilaterale u Mostaru – dilema je koju postavljaju mnogi. Kiša, pa sunce. Promjenljivo vrijeme, baš kao i komunikacija na relaciji Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Predsjednici Srbije i Hrvatske, i članovi Predsjedništva BiH u Mostaru su se dogovorili da će se i dalje dogovarati. A mnogo je otvorenih pitanja, pogotovo kada je riječ o razgraničenju između tri zemlje.

Skratiti listu problema nije moguće bez dijaloga, zajednička je ocjena zvaničnika u BiH. Ali, ne vide svi da je ista namjera nove serije sastanaka na najvišoj razini.

“Pozdravljam svaku vrstu razgovora sa strane BiH sa svim našim susjedima. To je način kako rješavati neke od problema”, kaže Borjana Krišto iz HDZ-a.

“Ima dovoljno snage u jednom dijelu onih koji predstavljaju ove države da se rješevaju ova pitanja. Vidimo da ponovo dolazi problem iz BiH zbog uloge Bakira Izetbegovića”, navodi Staša Košarac iz SNSD-a. 

“Sva otvorena pitanja se mogu rješavati jedino razgovorom i dijalogom. Ono što je za BiH vrlo važno – na bazi međusobnog poštivanja, na principima međusobnog uvažavanja, i na principima poštivanja međunarodnih akata i normi u svim situacijama kada ne postoji dogovor”, poručuje Šefik Džaferović iz SDA.

Do sada čelnicima iz tri prijestonice to nije pošlo za rukom. Nesuglasice su se nizale zbog različitih stavova o granicama, načinu isplate naknada za potopljeno zemljište, mostu kod Neuma, ili na Savi. Kosovo – za i protiv nezavisnosti. Ekstremizam – pod kontrolom ili je dolazeća opasnost?

“Oni periodično naprave skup da poprave svoj rejting, a u principu nikada ne riješe ništa. I kako sam čuo, tek će praviti nekakav spisak šta treba riješiti”, navodi Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka.

No, ima i onih koji vjeruju da je došlo vrijeme za istinske pomake.

“Očekujem da i u narednom perodu da se upravo na najvišim nivoima to rješava. Ne na nivou komisija, nego na najvišim nivoima”, kaže Momčilo Novaković iz NDP-a. 

“Vidjeli smo da su se njima jučer pridružili i ministri vanjskih poslova. To znači da postoji dobra volja i za operacionalizaciju dogovorenog”, poručuje Lejla Ramić – Mesihović iz Vanjsko-političke inicijativa BiH.

Dosadašnji učestali susreti lidera regiona na samitima, zajedničkim sjednicama vlada i bilateralnim susretima nisu mnogo toga promijenili.

Nije ni mostarski – osim ako do najavljene naredne trilaterale operacionalizacija umjesto riječi ne postane jača strana čelnika tri susjedne zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.