Šta je razlog trenda lažnih dojava o bombama u Sarajevu?

Vijesti 21. mar 201817:09 > 18:58
N1 ilustracija

Jučer u 10.50 sati stiže dojava da je u sarajevskoj Prvoj gimnaziji postavljena bomba. Policija odlazi na teren, radi kontradiverzioni pregled, škola se evakuira... No ispostavlja se dojava je bila lažna.

Svega tri sata poslije, oko 14 sati u MUP Kantona Sarajevo stiže nova dojava o bombi. Lokacija Peta gimnazija. I ova je škola odmah evakuirana, policajci pregledaju sve prostorije. I u ovom slučaju situacija ista – dojava je bila lažna.

U posljednje vrijeme, učestale su lažne dojave o podmetnutim bombama u državnim institucijama i obrazovnim ustanovama. Danas nova dojava u Srednjoj trgovačkoj školi, a kako navode iz MUP-a, od početka 2018. godine do danas, evidentirano je 15 dojava o postavljenim bombama. Utvrđeno je da su sve one bile lažne.

MUP je onima koji su lažno dojavljivali stali u kraj, uhićene su četiri osobe.

“Policijski službenici MUP-a KS preduzeli su određene mjere i radnje, rasvijetlili su neke od navedenih događaja. Jedna dojava je bila za Kantonalni sud u Sarajevu, devet je u srednje škole Kantona Sarajevo i utvrđeno je da se radi o lažnim dojavama. U svim slučajevima je obaviješteno Kantonalno Tužiteljstvo KS”, kaže Suvada Kuldija , glasnogovornica MUP-a KS.

Ukoliko im se dokaže krivnja njihovo kažnjavanje ovisi od toga kako tužitelj kvalificira slučaj, a zakonom su predviđene novčane kazne ili kazne zatvora do pet godina. Zbog posljednjih zbivanja, zabrinuti su i roditelji ali i resorni ministar.

“Nikad nije eskaliralo ovako kao sada. Sad imamo raznorazne špekulacije. Uglavnom, tehnički način je vrlo težak, razgovarao sam i sa ministrom MUP-a da se rješenje jedino neka preventiva, rad sa roditeljima i učenicima”, ističe Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS.

No što je uzrok za trend lažnih dojava o bombama u školama. Psiholozi kažu da razlozi mogu biti razni, od skretanja pozornosti do apela za pomoć.

“Postoje i specifičnosti kod razmišljanja, a to je sklonost rizičnom ponašanju, traženju uzbuđenja, prividna neranjivost, egocentrizam i pažnja nad vlasititm interesima je izražena. A to traženje uzbuđenja nekad može nadjačati racionalne misaone procese koje ima odrasla osoba. U smislu da adoloscent nije u stanju da sagleda posljedioce svojih postupaka ili određenog ponašanja kako to čini odrasla osoba”, pojašnjava Morgijana Knezirović, psiholog i obiteljski terapeut.

Informacija koja je obišla medije da je jedan od učenika naplaćivao 100 KM po lažnoj dojavi danas nam u kantonalnom MUP-u nisu mogli potvrditi. Inače, u Sarajevu je održan sastanak resornih ministara o ovoj temi. Zaključeno – potrebno je preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika i zaposlenih u školama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.