Dodik: Uspjeli smo da spriječimo prodor vode

Vijesti 23. mar 201818:14 > 19:25
Srna

Vodostaj Save više ne raste, ali sporo opada. U narednom periodu najvažnije je da nasipi izdrže pred tolikom količinom vode. U Kozarskoj Dubici su više od stotinu ljudi skoro 20 sati radili na sanaciji nasipa kroz koji je, prošle noći, voda krenula da prodire. A, stigla je i podrška Oruženih snaga BiH.

Čamcima se dostavljaju vreće sa pjeskom. Prenose se iz ruke u ruku mještana i pripadnika Civilne zaštite. Polažu se na ulegnuća i rizične tačke. Samo 20 metara iza nasipa je prvo domaćinstvo. Zatim se redaju naselja Mlinarice, Demirovac, Međeđa i Draksenić.

“Nisam ni spavao. Moram biti budan, ne mogu ni pretpostaviti šta se može dogoditi. Plašim se naravno. Živim tu”, kaže Bogdan Marinković, mještanin.

Nasip je protekle noći počeo da pušta ali brzom intervencijom prodiranje vode je zaustavljeno. Potrebno je dostaviti 15.000 vreća da bi se ovaj dio nasipa obezbjedio zbog čega je uključeno i 40 pripadnika Oružanih snaga, a odboreno je i korištenje helikoptera.

“Mi smo sinoć bili tu negdje do 1 sat, tu sa ljudima. Ja sam i jedan broj čamaca iz Srpca prevezao ovdje noćas i jedan dio je jutros krenuo iz Banjaluke”, otkriva Mile Međed, direktor Republičke uprave CZ RS.

“Već smo reagovali sa ljudima koji su bili u pripravnosti i materijalnom podrškom čamcima, a izražena je potreba i za helikopterom”, dodaje Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Lokalna vlast apeluje na radno sposobno stanovništvo da pomognu u odbrani nasipa, te da zamjene sve koji su ovdje proveli dan i noć.

“Radi se o nepristupačnom terenu gdje ne mogu mašine doći i mi malte ne rukama podupiremo ovaj dio kako se ne bi okrunio vrh ovoga nasipa. Jednostavno nemoćni smo pred ovom silom”, tvrdi Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice.

Postavljeni su reflektori da bi rad bio moguć i noćas. Na nasipu je danas bio i predsjednik RS Milorad Dodik.

“Uz angažovanje lokalnog stanovništva, načelnika, Oružanih snaga, stručnjaka iz vodoprivrede i Voda RS uspjeli smo da spriječimo prodor”, ističe Dodik.

Ohrabruje činjenica da vodostaj rijeke Save blago opada, ali veliki problem predstavljaju podzemne vode i nestabilna klizišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.