I BiH ima svoje majstore u Kung fuu

Vijesti 31. mar 201817:02 > 17:49
N1

Da li ste znali da postoji Kung fu reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali i da u državi ima 15 Kung fu klubova. Samo je jedan Shuai jiao majstor i to u Banjaluci.

U banjalučkom Kung fu wushu klubu Lotos, trener je Dragan Đumić Lee, ujedno i jedini majstor Shuai jiaa u BiH. Majstor Lee za N1 je govorio o ovoj drevnoj vještini.

“Meni je bilo bitno da dođem na izvor, što bi rekli, da dobijem znanje od ljudi koji su zaista vrhunski autoriteti”.

Nesporni autoriteti ovog sporta su Kinezi, ali i ostali napreduju. Dokaz za to je i Alessio Pascuilli, svjetski šampion u Shuai jiau. Jedini je Evropljanin koji je na tom šampionatu pobijedio Kineza. Nije bilo lako, za titulu se spremao čak 12 godina.

“Da bi tako nešto dostigli, morate živjeti nekim njihovim životom. I godine rada su potrebne”, ističe Pascuilli.

On je iz zemlje Kalča u zemlju Kung fua putovao zbog znanja. Zajedno sa majstorom Antoniom Langiano stigao je u Banjaluku da održi seminar. Za najstariji stil Kung fua, koji je iz Kine u Evropu stigao prije 35 godina, ima zainteresovanih i u BiH.

“Ovaj stil je specifičan po borbi tijelo uz tijelo uz bacanja. U BiH se koristi zadnje dvije godine zahvaljujući majstoru Draganu Đumiću”, kaže Langiano.

Disciplinu koristi 20 evropskih nacija. Nema rvanja kao u grčkorimskom stilu, ali ima ljepote pokreta, objašnjavaju nam sportisti. Na seminar je stiglo i pet Tuzlaka, među kojima je i selektor Kung fu reprezentacije BiH.

“Srodna nam je vještina. Mi smo bazirani na wushu i wushu sandu. Sanda je jedna od disciplina koja ima dosta bacanja”, pojašnjava selektor Mirsad Nokto.

Postoji 15 klubova članica Kung fu Saveza BiH. Između ostalih članovi su klubovi iz Srebrenice, Bratunca, Mostara, Tuzle, uskoro i Lotos iz Banjaluke, najavljuje selektor Nokto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.