Izetbegović: Jedinstven stav četiri stranke

Vijesti 04. apr 201818:45 > 18:51
N1

Lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa lidera stranaka sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom kazao je da četiri stranke imaju jedinstven stav po pitanju Izbornog zakona.

“Imamo jedan jedinstven stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo, da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na popisu ‘91. Treće, da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen sa sva tri naroda ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK da ispravi. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti proveden proporcionalno zastupanje. Presuda Ljubić u potpunosti treba biti provedena”, kazao je nakon sastanka Bakir Izetbegović.

Na sastanaku s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH prisustvovali su i predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Željko Komšić

Radončić je kazao da su stranke SDP, SBB, DF i SDA, učesnice današnjeg sastanka, imale potpuno identičan stav i da je napravljen značajan iskorak. Više čitajte na ovom linku.

O dogovoru više je govorio lider DF-a Željko Komšić.

Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka na kojem se pokušalo doći do zajedničkog rješenja za izmjene Izbornog zakona kojim bi se osiguralo održavanje općih izbora planiranih za oktobar ove godine te implementacija izbornih rezultata.

Rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona u oba Doma Parlamentarne skupštine BiH je maj mjesec, u kojem Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba raspisati opće izbore.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.