Tužilaštvo BiH traži zatvor za Radončića i ostale

Vijesti 05. apr 201819:28 > 19:35
N1

Drugog i posljednjeg dana izlaganja završnih riječi, tužiteljica Tužilašatva BiH Elvira Stanojlović osvrnula se na ulogu Zijada Hadžijahića, ali i pokušajima diskreditiranja Azre Sarić.

Od Hadžijahića koji je bio zaposlenik ambasade SAD, zatraženo je da zastrašivanjem i utjecajem na tužioce omogući da se zatvori istraga protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman. Zauzvrat mu je obećano imenovanje supruge na mjesto ambasadorice u Sloveniji. O svojim saznanjima Hadžijahić je obavijestio Bakira Dautbašića, koji će potom izvještaj podnijeti Fahrudinu Radončiću.

Tužilaštvo je podsjetilo na poruke, kojima je kako su naveli, potvrđeno da je Bakir Izetbegović pristao da predloži svojim kolegama u Predsjedništvu BiH, Nermanu Hadžijahić umjesto Nedžada Kolđe, u ime “koalicionog dogovora”, iako će Radončić kasnije medijima “pokušati da predstavi situaciju kao da je prevaren od Izetbegovića”, da Hadžijahić nije bila njegov izbor...

U drugom dijelu završnih riječi govorilo se i o kontinuranom pritisaku na Azru Sarić kroz tekstove u Avazu kojima se implicira da je Sarić, koja je u to vrijeme obavljala specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju KCUS-a, odgovorna za smrt pacijenta Sabahudina Hukare.

Iz Tužilaštva BiH ističu da su Dautbašić i Šahmanova čak i napisali izjavu ovjerenu kod notara i proslijedili je Perici Staniću, direktoru SIPA-e i kantonalnom tužilaštvu u Sarajevo, u kojoj su naveli kako je Sarić zamolila da se o njoj ne piše u „Dnevnom avazu“. Zatim je, navodno zatražila da joj se uz Radončićevu pomoć kod federalnog ministra zdravlja osigura da dobije specijalizaciju, i posao na na Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu, zauzvrat je trebala promijeniti iskaz na oklonosti ubistva Ramiza Delalića. U Tužilaštvu su naveli kako je ove iskaze opovrgao Sabahudin Žujo, direktor kompanije Farmavita, koji je potvrdio da se od njega tražilo da djeluje na Sarić da ne spominje Fahrudina Radončića, mnogo prije ove ovjerene izjave.

Pored davanja nagrade za trgovinu uticajem, odnosno traženja od Zijada Hadžijahića da pokuša saznati da li je otvorena istraga, Fahrudina Radončića optužnica tereti da je naredio vršenje pritiska na Sarić da u postupku koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija promijeni iskaz, dok su izvršioci bili Dautbašić i Šahman.

Na kraju završnog izlaganja za Radončića i ostale zatražena je osuđujuća presudu i da se optuženima izreknu kazne u skladu sa zakonom, a koji u odnosu na navedena djela mogu biti od 3 do 10 godina zatvora. Takođe je zatraženo da se oštećenoj Azri Sarić dosudi imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete.

Državno tužilaštvo zatražilo je i da se od optuženih oduzmu mobiteli i SIM kartice.

Završne riječi odbrane planirane su za 23. i 25. april.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.