Žene Srebrenice očekuju najveću kaznu za Šešelja

Vijesti 11. apr 201814:23 > 14:27
Anadolija

Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina, okupile na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom “Istina nama, kazna zločincima“ Srebreničanke su i danas izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Predsjednica UG Žene Srebrenice Hajra Ćatić podsjetila je da mnoge porodice još čekaju da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Govoreći o drugostepenoj presudi Vojislavu Šešelju, koju će danas izreći Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, rekla je da su želje preživjelih da dobije najveću kaznu.

– S obzirom na to da nije ni isporučen iz Srbije u Haški tribunal, i ako bude najveća kazna ne očekujemo da će ga isporučiti. Očekujemo da dobije zasuženu kaznu za ono što je počinio – kazala je Ćatić.

– Nadamo se da će drugostepenom presudom dobiti ono što je zaslužio za genocid, da bude obuhvaćeno svih šest općina, ne samo Srebrenica – dodala je.

Podršku majkama Srebrenice na mirnom protestu pružile su i članice udruženja Žene u crnom iz Beograda.

Predstavnica tog udruženja Staša Zajović izjavila je da danas u Tuzli nisu prisutne aktivistkinje ‘Žena u crnom’ iz Beograda, nego i iz Pljevalja.

– Za nas je ovo važan i dirljiv čin odgovornosti i solidarnosti prema žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Za nas je ovo dug koji imamo prema žrtvama i oblik aktivne podrške ženama koje traže da se istina o nestalima sazna – kazala je Zajović.

Dodala je da s protokom vremena njihova bol ne prestaje i da je  sve jača želja i potreba da saznaju istinu o nestalima i dostojno sahrane svoje ubijene.

Članice Udruženja Žene Srebrenice danas organizirano prate izricanje pravomoćne presude Vojislavu Šešelju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.