Ivanić: Izjave Matviyenko su više nego korektne

Vijesti 24. apr 201815:36 > 15:40
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se jutros sa predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matviyenko.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iznio je svoj stav o posjeti predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta ocijenivši je najvećom posjetom tog ranga Bosni i Hercegovini u postdejtonskom periodu. Ivanić se osvrnuo i na jučerašnje obraćanje Valentine Matviyenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Naravno u Bosni i Hercegovini postoje različiti koncepti kako BiH treba da izgleda i oni su dolazili do izražaja i u današnjem razgovoru kao što su dolazili i u nekim drugim ranijim. Rusija je zemlja koja je dala ključni doprinos nastanku Dejtonskog sporazuma i Rusija ima pravo, pa čak i obavezu, da iznosi svoje stavove kada je u pitanju primjena Dejtonskog sporazuma. S tog stanovišta mislim da nisu dobre kritike koje su se pojavile, posebno u medijima u Sarajevu, i posebno među političarima iz reda bošnjačkog naroda jer sve ono što je rečeno barem kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i ono što nas treba da interesuje bilo je po mom dubokom uvjerenju više nego korektno. I iskreno i sam sam više puta rekao da je potrebno ugasiti OHR i ne mislim da je to nešto problematično, da je to sasvim normalan politički stav, i moram reći da je to stav koji je bio primjenjen. Podsjetiću vas da je 2006., 2007. godine već bila donesena odluka da se OHR ukine, a onda je zbog retorike Silajdžića i Dodika došlo do vraćanja OHR-a. Rusija ima, i ja od nje i očekujem da ima jasan stav kada je pitanju primjene Dejtonskog mirovog sporazuma, a to što se to svima ne sviđa – šta ćemo. Ima i stvari koje se od nekih drugih zemalja meni ne sviđaju pa znamo se nositi i nosimo se sa njima pa tako bi to trebao biti princip koji moraju prihvatiti, nositi i predstavici političkog života bošnjačkog naroda”, rekao je Mladen Ivanić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.