Tadić: Matviyenko na moj poziv došla u BiH

Vijesti 24. apr 201817:24 > 17:38
N1

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozvao je u BiH predsjednicu Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinu Matviyenko čije su jučerašnje izjave u ovom domu pred delegatima izazvale buru reakcija i osuda.

“Na poziv mene kao predsjedavajućeg Doma naroda gospođa, Matviyenko koja je moja koleginica na nivou dužnosti koju obavlja, došla je u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Tadić za N1.

On nije htio komentarisati reakcije i osude izjava Matviyenko koja je, između ostalog, kazala “da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat, jer je to ponižavajuće za bh. građane koji trebaju sami odlučivati o sudbini svoje zemlje”.

“Ne bih sebi dao pravo da narušavam status domaćina time što ću interpretirati njene izjave”, kazao je Tadić za N1.

Tokom njenog govora, salu Doma naroda napustio je Halid Genjac, delegat bošnjačkog naroda. 

“Gospodin Genjac nije očekivao ovakve izjave gospođe Matviyenko. To je bio razlog da je pomalo demonstrativno napustio samu sjednicu. Ja ga razumijem. Nama su potrebne posjete, razmjene posjeta sa ruskim predstavnicima, samo je potrebno da ubuduće i oni, mislim da će to tako i biti, da tri puta razmisle prije nego nešto kažu. Nisu potrebne takve izjave niti ovakve reakcije, ni nama ni Rusiji”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović.

Na izjave je danas reagovala i Ambasada SAD u BiH. Kako su za N1 kazali u Ambasadi SAD, optužbe Matviyenko ”ne zavređuju posebno komentarisanje”.

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matviyenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje. Opredjeljenost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj euro-atlantskoj budućnosti dobro je poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja. Bosna i Hercegovina i njeni građani znaju da su Sjedinjene Američke Države bile i uvijek će ostati njihov istinski prijatelj i saveznik”, kazali su za N1 u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.