Matviyenko: RS za Rusiju nije samo bratska republika

Vijesti 24. apr 201818:40 > 19:15
N1

Pogača i so. Gluvo glamočko kolo. Na tradicionalan način predsjednik Skupštine RS dočekao je predsjednicu Gornjeg doma ruskog parlamenta. Kolona auta pod pratnjom uputila se sa aerodroma u centar grada. Pred Palatom Republike crveni tepih i svečani doček.

Nakon sastanka delegacija poručeno je da je Rusija bila, jeste i biće prijatelj Republike Srpske.

“Za Rusiju Republika Srpska nije samo bratska republika, nas ujedinjuje apsolutno mnogo stvari. Mi smo kao srodne republike. Mogu da kažem da RS jeste važan partner za Rusiju na Balkanu”, poručuje Valentina Matviyenko, prdsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije.

Matviyenko je prenijela pozdrave predsjednika Rusije entitetskom predsjedniku. Dodik je odgovorio zahvalnošću Putinu što iznosi jasne i, kako je rekao, objektivne stavove po pitanju implementacije Dejtonskog sporazuma.

“Ekonomska saradnja je veoma intenzivna ogleda se u saradnji sa kompanijom Zarubežnjeft u oblasti naftne industrije, Gaspromom u oblasti gasne industrije…želimo da razvijemo saradnju po pitanju rekonstrukcije naših termoelektrana, razgovaramo o nabavci helikoptera za našu policiju, razgovaramo o nizu drugih stvari o poboljšanju kulturnih veza”, kaže Milorad Dodik.

Izgradnja srpsko-ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci je još jedan od načina zbližavanja, ocjenili su. Kao čin zajedničkog njegovanja antifašističke tradicije položili su vijence na spomenik poginulim borcima NOB-a. A potom se obratili nas večanoj sjednici Narodne Skupštine.

Matviyenko je poručila je da je Ruska Federacija protiv proširenja NATO-a u Evropi, protiv je militarizacije evropskih država.
Na svečanoj sjednici odlikovan je Ordenom RS.

Dolazak Matviyenko pratile su pooštrene bezbjednosne mjere. Mnoštvo policajaca i oklopna vozila na ulicama. većina saobraćajnica u centru grada bila je zatvorena za motorna vozila, dok se na građane apelovalo da ne nose velike torbe i rusake.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.