Završen protest prosvjetara u Sarajevu

Vijesti 08. maj 201814:04 > 14:14
N1

Prema procjeni organizatora, na današnjem protestu prosvjetnih radnika je prisustvovalo blizu 2.000 ljudi. Protest je organizovao Sindikat obrazovanja Kantona Sarajevo.

Prosvjetari su se okupili ispred Vječne vatre, a zatim su nezadovoljstvo iskazali šetnjom prema Vladi Kantona Sarajevo. Nakratko su se zadržali i na Trgu djece Sarajeva. Centralno mjesto njihovog protesta je bio prostor ispred zgrade kantonalne Vlade.

Nešto ranije, potpredsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH, Selvedin Šatorović, je obrazložio zahtjeve sindikalista. Među njima su i provođenje reforme obrazovanja u ovom kantonu.

“Jedan dio zahtjeva je Vlada Kantona Sarajevo već uvažila. Poslije današnjih protesta očekujemo da tokom ove sedmice sjednemo za pregovarački sto, da se donesu kvalitetni pedagoški standardi i da na taj način Vlada pokaže da su im interes učenici, njihova prava i njihovo kvalitetno obrazovanje”, rekao je Šatorović.

Da će sindikalisti morati sjesti za pregovarački sto, poručio je Elvir Kazazović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih gostujući u jutarnjem programu N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.