BiH još jednom na tapeti rasprava međunarodnih krugova

Vijesti 17. maj 201819:00 > 19:21
N1

Bosna i Hercegovina se još jednom našla na tapeti rasprava u međunarodnim krugovima. Nakon britanskog Doma lordova, potkomiteta za sigurnost u Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta i prezentacije izvještaja EastWest Instituta na red je došla i rasprava na američkom Johns Hopkins Univerzitetu.

Na panelu na kojem su učešće uzeli lord Paddy Ashdown, Jim O'Brien i Marsaili Fraser moglo se čuti da Bosna i Hercegovina i dalje predstavlja najveći problem u regionu te da pažnju treba usmjeriti na nas ako se ne želi vidjeti nova eksplozija nezadovoljstva i sukoba.

Istaknuto je da je Evropska strategija za Zapadni Balkan dala jasnu strategiju za Zapadni Balkan u februaru ove godine. Nešto slično ponovljeno i tokom današnjeg samita u Sofiji. Makedonija postala pozitivan primjer onog što se može uraditi kada se sarađuje. Albanija napravila napredak u oblasti vladavine prava na Balkanu. Investicije koje je EU napravila na Zapadnom Balkanu u posljednjih 15 godina je više od 20 milijardi eura.

“Ne možete spasiti narod ako ne ubijete zlog zmaja. Narod u ovom slučaju su oni koji žive na Balkanu, a opasnost odnosno zmaj su nefukcionalne države na prostoru Zapadnog Balkana. Rat se neće desiti uskoro, ali niko ne misli da nema mogućnosti da se desi. Za 20 milijardi smo dobili područje koje je crna rupa i stagnira sve više, korupcija je sve raširenija, ipak ovo nije jedinstven primjer imamo primjere Italije i Velike Britanije. Postoji vakum u upravljanju i to ostavlja većinu zemalja u distopijskom stanju. Bosna i Hercegovina ne može nastaviti put prema EU ako nije izgrađena prema evropskim standardima. Isto se mislim i za sve ostale zemlje koje nisu funkcionalne i ne dostavljaju dovoljno dobre rezultate svim svojim žiteljima. Kosovo nije problem na Balkanu, niko ne zna kako ga riješiti, ali je jedno sigurno vrijeme će ga riješiti. Bosna i Hercegovina je barutni put koji vodi do eksplozije, ako se to ne riješi onda slijede svi veliki problemi na Balkanu. Ako se ne izborite s tim problemom onda slijede svi drugi. Moramo izgraditi funkcionalnu državu ako ne želimo da imamo tu eksploziju”, kazao je Ashdown.

Bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Jim O'Brien pak smatra da je američka politika danas na Balkanu konvencionalna te da će se nastaviti ono što smo već vidjeli u prošlosti.

“Dijalog Kosovo-Srbija je jedan od najmanje interesantnih elemenata politike trenutno na Balkanu, jer je to dio koji ima unutrašnje sukobe usljed promjene političkih igrača. Vitalno je da lideri u Beogradu shvate da moraju postići dogovor sa Prištinom, prednost im je što sad imaju novi odnos prema nacionalističkoj politici iako se to neće riješiti u narednom periodu. Mislim da SAD trenutno svoju politiku baziraju na gašenju trenutnih vatri i rješavanju problema kroz aktivnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara. Ne mislim da je Rusija jača nego je ranije bila, kineske investicije su tu, SAD moraju poslati poruku da su još uvijek involvirane u stanje na Balkanu. Mislim da moram napomenuti da politika predsjednika SAD-a tjera ljude na Balkanu da rade aktivno na mogućnosti da se primaknu njemu i njegovom timu, ima tu jedna ili dvije osobe koje znaju nešto o tom području, ali mislim da njemu to područje uopšte nije važno. Njemu je najvažnije da se bori sa velikim igračima i da bude fin autokratima nego da bude sa onima koji se ponašaju demokratski. Drugi trend koji vidimo je da SAD I EU pokušavaju da izgrade demokratske institucije u regionu koji je uvijek bio i ostaje nestabilan. Ono što vidimo sa sadašnjom administracijom je da oni žele da se obogate, da zaštite svoje bliske ljude i to je nešto što vidimo u zemljama Zapadnog Balkana kada su u pitanju tamošnji političari”, kazao je O'Brien.

Fraser je kazala kako bez obzira na sve i dalje vjeruje u proces proširenja Evropske unije iako je on okrenut naopačke kada je u pitanju Zapadni Balkan. Prema njenom mišljenju taj proces mora biti atraktivan balkanskim političarima, ali se u okviru istog moraju i prozvati oni koji ne doprinose poboljšanju stanja. Ashdown je zaključio da iako je Balkan svojevrsna crna rupa ona može biti spašena ukoliko se počnu koristiti prave političke poluge moći.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.