Doktor, nekadašnji sarajevski student, poslao dramatičan apel iz Gaze: Pomozite nam da izađemo odavde

Vijesti 29. apr 202411:44 0 komentara
Reuters

Doktor Nasri Elifrangi iz Gaze studirao je stomatologiju u Sarajevu. Iz Gaze za N1 javljao se u nekoliko navrata otkako je počeo pravi pakao za Palestince, od sedmog novembra. Ovaj put javlja se sa posebnim apelom. Iako nema bh. državljanstvo, moli sve koji se mogu uključiti u njihovu evakuaciju da to i urade. Sin mu je ranjen, a nemaju mnogo načina da mu pomognu.

Elifrangi u potresnom javljanju za N1 ističe – pet mjeseci on i porodica proživjeli su u opsadnom stanju – sa razrušenim zgradama svuda oko njih, bez vode, struje.

“U Gazi više nema mjesta ni da sahranimo naše šehide. Doživjeli smo horor. Pucali su i na naša vrata. Jadna Šehida je upucana, tamo je umrla, a nismo mogli da je izvučemo, psi su je jeli. Mi nismo mogli ništa da uradimo, tenkovi su blokirali sve. I mnogi ljudi su tako nastradali, čak i kad stigne humanitarna pomoć, na ulicama. Bez milosti su sve napravili. Natjerali su nas sve da idemo na jug, a ni ovdje nema ni vode, ni struje”, ispričao je, ističući da je čak i tu na jugu – gdje su bili primorani da odu milioni Palestinaca – teško sačuvati ordinacije funkcionalnim.

Boravak tamo je, kaže, nepodnošljiv.

“Molimo vas da nam pomognete da izađemo iz Gaze. Ovdje ne može da se živi. Hoću da liječim sina jer teško živi sa ranama. Ne može ni da spava od bolova. Molimo vas, hvala vam, hvala”, poručio je.

Podsjetimo, od sedmog oktobra prošle godine ubijeno je više od 34.400 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a skoro 77.600 je povrijeđeno usred masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.

Dok ćemo poneki apel i čuti, ne smijemo zaboraviti na hiljade i hiljade mučnih priča koje će ostati neispričane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!