Mladen Ždrale oslobođen optužbi za trostruko ubistvo

Vijesti 17. feb 201515:58 > 16:04
N1

Sud BiH je oslobodio optužbi Mladena Ždralu da je bio saučesnik u trostrukom ubistvu Milorada Todorovića, Radomira Jankovića i Esada Šenderovića 18. novembra 2005 godine u restoranu "Dva bora" u sarajevskom naselju Vraca.

Ovo je prvostepena presuda Suda BiH. Sud BiH nije mogao donijeti drugačiju presudu s obzirom na činjenice i dokaze koje je tokom postupka iznijelo Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo nije zadovoljno presudom i najavljuje žalbu. Porodice žrtava bile su pristune na suđenje i razočarane su presudom Suda BiH. 

Sud BiH potvrdio je 24. jula 2013. godine optužnicu kojom se optuženi Mladen Ždrale tereti za krivično djelo ubistvo i krivično djelo izazivanje opće opasnosti. 

U optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi Mladen Ždrale, kao saizvršilac, na podmukao način iz organizovane zasjede i u dogovoru s drugim osobama lišio života više osoba i pri tom ugrozio sigurnost drugih osoba, a što je s obzirom na način izvršenja djela izazvalo uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima Bosne i Hercegovine, ozbiljne štetne posljedice izvan entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, te ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici.