Bijele trake i ruže u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru

Vijesti 31. maj 201817:11 > 17:19
N1

Dan bijelih traka, 31. maj, se u Prijedoru obilježava kao dan sjećanje na ubijene i na proglas iz 92. kojim je nesrpskom stanovništvu naređeno da svoje kuće obilježi bijelim zastavama. I danas je odtata počast žrtvama rata ali i nastavljena borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece.

Bijele trake i ruže u znak sjećanja na 31. maj 92., na proglas koji je pročitan na lokalnom radiju upućenom nesrpskom stanovništvu da kuće obilježe bijelim zastavama ili čaršafima.

“Taj dan je moj muž pošao da vidi brata na skeli, pet puta je skidao kako dolazi do kojega punkta. Gdje ti je traka? A, oni je skinu. Oni prethodni skinu je”, kazala je Fikreta Kučković, stanovnica Prijedora.

“Unuku svom od 40 dana nisam mogla otići kupiti mlijeko da ne nosim bijelu traku”, istakla je Esma Elezović, stanovnica Prijedora.

102 bijele trake sa imenima ubijene djece zavezane su danas na ovaj most kao novi prijedlog lokacije za izgradnju spomenika kao simbola spajanja.

“Spajanja onoga što je bilo sa ovim danas i konačno neki iskorak u budućnost. Na kraju krajeva spajanje starog grada koji je tog 31. potpuno srušen i ostatka grada, glavne ulice”, naglasio je Refik Hodžić, novinar i aktivista iz Prijedora.

Roditelji i aktivisti su prije šest godina pokrenuli inicijativu za izgradnju spomenika i do sada predložili šest lokacaija. No, lokalna vlast ovu inicijativu podržava samo deklarativno.

“Na naše podnošenje zahtjeva do danas se gradske vlasti nisu oglasile. Još nisu stavile na dnevni red skupštine. Statut grada predviđa 500 potpisa a mi smo skupili 1175”, kazao je Fikret Bačić, Inicijativa Jer me se tiče.

Ovo je dan i kada se odaje počast za 3176 ubijenih Prijedorčana. Procjenjuje se da je kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje, prošlo gotovo 30.000 ljudi.

Sud BiH i sud u Hagu do danas su izrekli više od 50 pravosnažnih presuda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.