Vladika Grigorije priredio iftar za mostarskog muftiju

Vijesti 05. jun 201812:06 > 12:16
N1

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije priredio je u nedjelju iftar za mostarskog muftiju Salema efendiju Dedovića i njegove saradnike.

Budući da muftija zbog ramazana nije bio gost na slavi Saborne crkve Svete Trojice vladika Grigorije je za njega, imame i saradnike priredio večeru, odnosno iftar večeras u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Ovo je druga godina zaredom da je vladika priredio iftar za muftiju.

Vladika Grigorije podsjetio je da je iftar u Vladičanskom dvoru u Mostaru već postao tradicija i da on svjedoči dobrim odnosima s muftijom, ali i dobrim odnosima dvije vjerske zajednice u Hercegovini, te ljubavi i poštovanju.

Vladika je napomenuo da je izabaran na novu dužnost za episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke i da ne zna koliko tamo ima pravoslavaca, koliko katolika, koliko muslimana – Bošnjaka, ali da ima namjeru da na sve naše ljude tamo gleda jednako, kao što je gledao i ovdje.

“Koliko je važno da ovdje budemo u dijalogu i razgovoru, poštivanju vjere i običaja, tako je važno i tamo. I Bošnjaci u Njemačkoj mogu znati da im dolazi neko njihov, a ne neki stranac. Mislim da je i ovaj iftar prilika i poruka našim ljudima i hrišćanima i muslimanima – Bošnjacima i ovdje i u Njemačkoj da gledamo jedan drugoga kao svoj svoga. Ne samo zbog toga što govorimo jedan jezik, već što nas mnogo toga vezuje kroz vijekove dosad i za vijekove u budućnosti“, poručio je vladika Grigorije.

Muftija Dedović kazao je da je ovaj iftar održan u prijateljskom duhi i saradnji, čemu svjedoče i prethodne godine. “Ovo je gest naših prijatelja iz Eparhije zajumsko-hercegovačke na čelu sa vladikom Grigorijem, jer smo bili spriječeni da budemo na slavi Saborne crkve. Ovo je prilika da vladiki zahvalimo na dosadašnjoj saradnji koju smo imali i da od Boga dragog zamolimo da mu da uspjeh na novim dužnostima ostajući u uvjerenju da će se ono što je on utemeljio u međureligijskim odnosima u Hercegovini i saradnji, koja je prepoznatljiva i koja je zaorala jednu dobru brazdu, nastaviti“, rekao je muftija Dedović.

Naglasio je da je vladika Grigorije bio čovjek hrabrog otvaranja procesa i susretanja religija i ljudi. “Nadam se i molim Boga da smo na tom putu ostavili pozitivnog utiska za budućnost i ostavili posijano dobro sjeme. Naši imami iz istočne Hercegovine najbolje znaju koliko je bila važna podrška vladike za razvoj i unapređenje nacionalnih i vjerskih odnosa“, rekao je muftija.

N1
N1
N1
N1

Dodao je da je saradnja donijela korist vjernicima na obje strane.

Muftija Dedović uručio je vladiki Grigoriju prigodan dar, sliku u bakrorezu sa motivima Mostara i života Hercegovine. Tom prilikom je kazao da je Islamska zajednica u Hercegovini u valdiki uvijek imala iskrenog prijatelja i sagovornika. “U vama smo imali i prijatelja i sagovornika. Bili ste čovjek dijaloga i topline, ljudskosti i otvorenosti. To ste svjedočili svojim djelom, što je za nas od neprocjenjive važnosti“, rekao je muftija napominjući da su u poratnom vremenu zajedno sijali pomirenje u hercegovačku zemlju i izrazio nadu da su u tom uspjeli.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i prošle godine organizovao je iftra za muftiju, a svake godine na slavu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, koja je ove godine proslavljena 27. maja, dolaze i predstavnici Katoličke crkve, ali i ljudi svih vjera i nacija.

Podsjećamo, Sabor Srpske pravoslavne crkve na sjednici održanoj početkom maja izabrao je Grigorija za novog episkopa eparhije Frankfurtske i sve Njemačke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.