Stara, dugo skladištena municija predstavlja opasnost

N1

Plan je da se do se do 2020. godine uništi sva nestabilna ili neperspektivna municija, ali i druga minsko-eksplozivna srestva. Ovo je poručeno nakon 16. sjednice Strateškog komiteta za naoružanje. Domaćin sastanka bilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Stara, dugo skladištena municija predstavlja opasnost. Ukoliko bi došlo do eksplozije područje oko skladišta bilo bi zagađeno. Samo u ovoj godini, ako sve bude išlo po planu biće uništeno 3000, od 8300 tona opasnih sredstava, koliko je kažu u Ministarstvu odbrane preostalo.

“Trentutno OS BiH raspolažu sa oko 15 800 tona municije i minsko eksplozivnih sredstava, od toga za operativne potrebe O.S. je 7 500 tona”, kaže zamjenik ministra Boris Jerinić.

Ranije smo posjetili jedno od skladišta gdje se municija uništava, Tromu Doboj. Prvo se laboratorijski ispita stabilnost baruta, ukoliko je nestabilan pristupa se uništavanju municije. Za ovu svrhu, međunarodne organizacije donirale su sredstva, nova laboratorija bi trebala biti u funkciji u narednih mjesec i po.

“Projekat takođe uključuje uspostavljanje i stavljanje u funkciju laboratorije za ispitivanje stabilnosti baruta u Tromu Doboj”, pojasnio je Brus Berton šef misije OEBS-a u BiH.

Uništavanje viškova u BiH podržavaju EUFOR, OSCE, UNDP, Ujedinjene nacije, EU, ali i druge ambasade. Ujedno to i jedan od uslova za aktivaciju MAP-a, korak ka članstvu u NATO-u.

Plan je da se do 2020. godine unište preostali viškovi municije. Prema dosadašnjim planovima uništavano je do 90 do 100% planiranog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.